Recenzie: „Panama Papers. Cum îşi ascund banii cei bogaţi şi puternici” de Bastian Obermayer şi Frederik Obermaier

Titlu: Panama Papers. Cum îşi Ascund Banii Cei Bogaţi şi Puternici
Autor: Bastian Obermayer
,
Frederik Obermaier
An apariție : 2016
Editura: Litera
Nr. Pagini: 368
Limba: Română
Gen Literar: Alte Genuri
Recenzie de Ana Dumitraşc
Publicată la 13.08.2019
Nota recenzorului: 10/10

🔥 CARTEA PANAMA PAPERS. CUM ÎŞI ASCUND BANII CEI BOGAŢI ŞI PUTERNICI ARE REDUCERE PE:

► CARTEPEDIA.RO► LIBRIS.RO► ELEFANT.RO► CARTURESTI.RO

„[obermayer]: Cine sunteţi?

[john doe]: Doar un cetăţean îngrijorat!”

Deşi povestea lui Edward Snowden a avut un ecou răsunător la nivel mondial prin dezvăluirea de informaţii clasificate din cadrul Agenţiei de Securitate Naţională (NSA) ale Statelor Unite,  cazul Panama Papers reprezintă cea mai mare scurgere de informaţii din istoria jurnalismului.

Ce este, mai exact? Volumul de faţă, Panama Papers: Cum îşi ascund banii cei bogaţi şi puternici, cuprinde o investigaţie jurnalistică masivă, desfăşurată la nivel mondial şi care a implicat în jur de 400 de jurnalişti din peste 80 de ţări, în perioada 2015-2016.

Acoperind milioane de documente (de la e-mailuri până la contracte de credit, facturi, transferuri bancare etc) şi adunând un total 2,6 terabytes de date, ancheta porneşte de la o prestigioasă firmă de avocatură din statul Panama, numită Mossack Fonseca.

Cu ce se ocupă acest cabinet? Cu înfiinţarea de firme offshore. Mai exact, se foloseşte de o metodă cât mai practică şi eficientă de spălare a banilor negri sau rezultaţi din infracţiuni.

Îți place cartea până acum? Vezi și lista cărților scrise de Bastian Obermayer.

„Lumea. Scurgerea noastră de informaţii. Assad, Putin, Islanda, 500 de milioane. Toate acestea sunt complet absurde. Lucrul cel mai incredibil: sursa noastră continuă să ne aprovizioneze.”

Iniţiatorii acestui gigant proiect, Bastian Obermayer şi Frederik Obermaier, jurnalişti ai unei publicaţii germane, Süddeutsche Zeitung, sunt contactaţi de către o sursă anonimă din interiorul firmei de avocaţi. Şi de aici, porneşte o întreagă descoperire care ţinteşte o bună parte din societatea elitistă din toată lumea. Cercetări minuţioase şi devoratoare de timp care duc la naşterea subiectelor de interes public şi cu un rol decisiv privind situaţia internaţională.

 „… Subiecte care explică în detaliu cum se câştigă miliarde prin comerţul cu arme, droguri, diamante de război şi alte afaceri murdare şi subiecte ce aduc în faţa ochilor cititorului modul în care magnaţii lumii eludează fiscul.”

Pe scurt, o carte care are la bază nu doar dovezi, ci multă lăcomie, o goană excesivă după putere şi control exclusiv al lumii.

🔥 CARTEA PANAMA PAPERS. CUM ÎŞI ASCUND BANII CEI BOGAŢI ŞI PUTERNICI ARE REDUCERE PE:

► CARTEPEDIA.RO► LIBRIS.RO► ELEFANT.RO► CARTURESTI.RO
Dacă îți plac articolele noastre, încurajează-ne cu un share :)

📚 CONCURS NOU:

PLINUL DE CĂRȚI!

Am dat drumul la un concurs inedit în care poți câștiga 7 super cărți 📖! Dă click pe butonul de mai jos pentru a te înscrie și pentru a descoperi cărțile! 👍

PARTICIPĂ LA CONCURS

Website Comments

 1. Avatar Dani Rockhoff
  Reply

  În completarea interesantei recenzii de carte,adaug linkul unui detaliat articol referitor la Panama Papers, pe care l-am scris pentru Hotnews în iunie 2017.
  “Mulți bogați își ascund banii prea mulți sau murdari în paradisuri fiscale, profitând de legislații fiscale permisive în acest sens. E un act imoral și nepatriotic, însă lăcomia nu cunoaște nici sentimente, nici granițe. La ceva mai bine de un an de la primele dezvăluiri-bombă ale unui consorțiu de jurnaliști internaționali, animați în investigație de cotidianul german Sueddeutsche Zeitung, se face bilanț și se mai pune un fitil în scandalul declanșat de Panama Papers”.
  Continuare:
  https://www.hotnews.ro/stiri-international-21813507-juncker-audiat-legatura-panama-papers-ancheta-parlamentara-europeana-bilant.htm

POST A COMMENT.