Recenzie: „Panama Papers. Cum îşi ascund banii cei bogaţi şi puternici” de Bastian Obermayer şi Frederik Obermaier

by | Aug 13, 2019 | Comunicare și Jurnalism, Recenzii cărți

🔥 CARTEA PANAMA PAPERS. CUM ÎŞI ASCUND BANII CEI BOGAŢI ŞI PUTERNICI ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► EMAG.RO

„[obermayer]: Cine sunteţi?

[john doe]: Doar un cetăţean îngrijorat!”

Deşi povestea lui Edward Snowden a avut un ecou răsunător la nivel mondial prin dezvăluirea de informaţii clasificate din cadrul Agenţiei de Securitate Naţională (NSA) ale Statelor Unite,  cazul Panama Papers reprezintă cea mai mare scurgere de informaţii din istoria jurnalismului.

Ce este, mai exact? Volumul de faţă, Panama Papers: Cum îşi ascund banii cei bogaţi şi puternici, cuprinde o investigaţie jurnalistică masivă, desfăşurată la nivel mondial şi care a implicat în jur de 400 de jurnalişti din peste 80 de ţări, în perioada 2015-2016.

Acoperind milioane de documente (de la e-mailuri până la contracte de credit, facturi, transferuri bancare etc) şi adunând un total 2,6 terabytes de date, ancheta porneşte de la o prestigioasă firmă de avocatură din statul Panama, numită Mossack Fonseca.

Cu ce se ocupă acest cabinet? Cu înfiinţarea de firme offshore. Mai exact, se foloseşte de o metodă cât mai practică şi eficientă de spălare a banilor negri sau rezultaţi din infracţiuni.

📚 Îți place cartea până acum? Vezi toată lista de cărți scrise de Bastian Obermayer

„Lumea. Scurgerea noastră de informaţii. Assad, Putin, Islanda, 500 de milioane. Toate acestea sunt complet absurde. Lucrul cel mai incredibil: sursa noastră continuă să ne aprovizioneze.”

Iniţiatorii acestui gigant proiect, Bastian Obermayer şi Frederik Obermaier, jurnalişti ai unei publicaţii germane, Süddeutsche Zeitung, sunt contactaţi de către o sursă anonimă din interiorul firmei de avocaţi. Şi de aici, porneşte o întreagă descoperire care ţinteşte o bună parte din societatea elitistă din toată lumea. Cercetări minuţioase şi devoratoare de timp care duc la naşterea subiectelor de interes public şi cu un rol decisiv privind situaţia internaţională.

 „… Subiecte care explică în detaliu cum se câştigă miliarde prin comerţul cu arme, droguri, diamante de război şi alte afaceri murdare şi subiecte ce aduc în faţa ochilor cititorului modul în care magnaţii lumii eludează fiscul.”

Pe scurt, o carte care are la bază nu doar dovezi, ci multă lăcomie, o goană excesivă după putere şi control exclusiv al lumii.

Titlu: Panama Papers. Cum îşi Ascund Banii Cei Bogaţi şi Puternici
Autor: Bastian Obermayer
,
Frederik Obermaier
An apariție : 2016
Editura: LITERA
Nr. Pagini: 368
Limba: Română
Gen Literar: Alte Genuri
Publicată la 13.08.2019
Nota recenzorului: 10/10

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie “Florile pierdute ale lui Alice Hart” de Holly Ringland

Recenzie “Florile pierdute ale lui Alice Hart” de Holly Ringland

E adevărat că o carte nu se judecă niciodată după copertă, dar o copertă deosebită poate constitui un avantaj și poate atrage ca un magnet, iar în cazul acestei cărți este foarte reușită. Un mare plus sunt și desenele din carte și începuturile de capitol: desenul...

Recenzie ”Fereastră spre mâine” de Simona Mihuțiu

Recenzie ”Fereastră spre mâine” de Simona Mihuțiu

”Fereastră spre mâine” de Simona Mihuțiu este un roman minunat, unicitatea fiind cuvântul cheie care îl poate defini. Chiar dacă este introdus în colecția ”Romane de dragoste”, ”Fereastră spre mâine” evidențiază lumea satului românesc la sfârșitul secolului douăzeci....

Recenzie “Corupt” de Penelope Douglas

Recenzie “Corupt” de Penelope Douglas

Nu am agreat foarte mult genul "dark romance" și de multe ori l-am ocolit. Atunci când mi-am făcut curaj să citesc "Corupt", mi-am dat seama că am pierdut niște senzații țări... de senzație. 🙂 Am citit cartea acum 2 ani și am așteptat cu sufletul la gură ca o editură...

Ana Dumitraşc este redactor Booknation.ro de 1296 zile și a scris până acum 54 articole. Se află pe poziția 23 din 149 de redatori, fiind astfel un redactor în creștere. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Ana Dumitraşc aici.
Doar un cititor pasionat...
0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
2 Comentarii
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Dani Rockhoff

În completarea interesantei recenzii de carte,adaug linkul unui detaliat articol referitor la Panama Papers, pe care l-am scris pentru Hotnews în iunie 2017.
“Mulți bogați își ascund banii prea mulți sau murdari în paradisuri fiscale, profitând de legislații fiscale permisive în acest sens. E un act imoral și nepatriotic, însă lăcomia nu cunoaște nici sentimente, nici granițe. La ceva mai bine de un an de la primele dezvăluiri-bombă ale unui consorțiu de jurnaliști internaționali, animați în investigație de cotidianul german Sueddeutsche Zeitung, se face bilanț și se mai pune un fitil în scandalul declanșat de Panama Papers”.
Continuare:
https://www.hotnews.ro/stiri-international-21813507-juncker-audiat-legatura-panama-papers-ancheta-parlamentara-europeana-bilant.htm