Recenzie Peripețiile lui Nastratin Hogea

Titlu: Peripețiile Lui Nastratin Hogea
Autor: Traducere din limba persană Mihai Cernătescu, Naser Nikoubakht
An apariție : 2016
Editura: Herald
Nr. Pagini: 264
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Recenzie de Daniela Gîb
Publicată la 2.04.2017
Nota recenzorului: n/a
Acordă o notă

🔥 CARTEA PERIPEȚIILE LUI NASTRATIN HOGEA ARE REDUCERE PE:

► CARTEPEDIA.RO► LIBRIS.RO► ELEFANT.RO► CARTURESTI.RO

   Nastratin Hogea este un personaj destul de cunoscut prin prisma povestioarelor cu tâlc care-l au în centrul atenției. Numele său înseamnă „Victoria credinței”.

Prima satiră despre el, pe care am citit-o, a fost Pepenele și nuca am găsit-o în Lapte negru de Elif Shafak. A fost destul de profundă să-mi stârnească interesul. Când am primit cartea Peripețiile lui Nastratin Hogea pur și simplu am devorat-o.

 Nastratin Hogea a fost un învățător și un cleric musulman, foarte cunoscut prin povestioarele lui, din Balcani până în China, din Caucaz până în Arabia. Fiind așa cunoscut multe popoare îl revendică, se găsesc mai multe morminte în care se presupune că ar fi îngropat.

 Este considerat un personaj reprezentativ pentru curentul sufi din religia islamică, curent ce consideră că apropierea de Dumnezeu se realizează mai degrabă prin dragoste decât prin dogmă.

 Cartea cuprinde o sumedenie de povestioare cu tâlc care încurajează cinstea și adevărul, unele amuzante, altele profunde. Sunt ușor de reținut și de povestit mai departe.

Unde e Dumnezeu?

Un prieten a venit la Nastratin Hogea și i-a spus:

-Dacă îmi spui unde este Dumnezeu, îți dau o monedă.

Nastratin i-a răspuns:

-Dacă îmi spui unde nu este, îți dau eu două monede!

 Majoritatea întâmplărilor au loc la sat unde Nastratin apare alături de măgarul său. Alte personaje predominante sunt: nevasta, vecinii, prietenii, învățăceii lui. Ca și teme regăsim: adevărul, rugăciunea, minciuna, prostia, căsătoria, negoțul, sărăcia, educația, corectitudinea și simlitatea.

Memoria

Oamenii l-au întrebat pe Nastratin Hogea:

-Câți ani aveai când te-ai însurat?

Hogea a răspuns:

-Nu mai știu. Nu mă ajută memoria. Nu-mi venise mintea la cap și nu înțelegeam nimic.

 Cartea are o ilustrație foarte frumoasă ce îți încântă privirea. Dacă ți-a plăcut mult o povestire, o poți regăsi foarte ușor la cuprins.

 În concluzie, cartea mi-a plăcut foarte mult, am reținut destul de multe povestiri care le-am împărtășit celor din jur.  Deși a trăit în jurul secolului al XIII-lea, Nastratin Hogea rămâne un personaj actual.

Lectura plăcută !!!

🔥 CARTEA PERIPEȚIILE LUI NASTRATIN HOGEA ARE REDUCERE PE:

► CARTEPEDIA.RO► LIBRIS.RO► ELEFANT.RO► CARTURESTI.RO

Aspecte Pozitive:

o carte relaxantă,ușor de citit, amuzantă dar profundă

Dacă îți plac articolele noastre, încurajează-ne cu un share :)

📚 CONCURS NOU:

PLINUL DE CĂRȚI!

Am dat drumul la un concurs inedit în care poți câștiga 7 super cărți 📖! Dă click pe butonul de mai jos pentru a te înscrie și pentru a descoperi cărțile! 👍

PARTICIPĂ LA CONCURS

POST A COMMENT.