Recenzie Peripețiile lui Nastratin Hogea

by | Apr 2, 2017 | Divertisment, Recenzii cărți, Spiritualitate

🔥 CARTEA PERIPEȚIILE LUI NASTRATIN HOGEA ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► EMAG.RO

   Nastratin Hogea este un personaj destul de cunoscut prin prisma povestioarelor cu tâlc care-l au în centrul atenției. Numele său înseamnă „Victoria credinței”.

Prima satiră despre el, pe care am citit-o, a fost Pepenele și nuca am găsit-o în Lapte negru de Elif Shafak. A fost destul de profundă să-mi stârnească interesul. Când am primit cartea Peripețiile lui Nastratin Hogea pur și simplu am devorat-o.

         Nastratin Hogea a fost un învățător și un cleric musulman, foarte cunoscut prin povestioarele lui, din Balcani până în China, din Caucaz până în Arabia. Fiind așa cunoscut multe popoare îl revendică, se găsesc mai multe morminte în care se presupune că ar fi îngropat.

            Este considerat un personaj reprezentativ pentru curentul sufi din religia islamică, curent ce consideră că apropierea de Dumnezeu se realizează mai degrabă prin dragoste decât prin dogmă.

             Cartea cuprinde o sumedenie de povestioare cu tâlc care încurajează cinstea și adevărul, unele amuzante, altele profunde. Sunt ușor de reținut și de povestit mai departe.

📚 Îți place cartea până acum? Vezi toată lista de cărți scrise de Traducere din limba persană Mihai Cernătescu, Naser Nikoubakht

Unde e Dumnezeu?

Un prieten a venit la Nastratin Hogea și i-a spus:

-Dacă îmi spui unde este Dumnezeu, îți dau o monedă.

Nastratin i-a răspuns:

-Dacă îmi spui unde nu este, îți dau eu două monede!

           Majoritatea întâmplărilor au loc la sat unde Nastratin apare alături de măgarul său. Alte personaje predominante sunt: nevasta, vecinii, prietenii, învățăceii lui. Ca și teme regăsim: adevărul, rugăciunea, minciuna, prostia, căsătoria, negoțul, sărăcia, educația, corectitudinea și simlitatea.

Memoria

Oamenii l-au întrebat pe Nastratin Hogea:

-Câți ani aveai când te-ai însurat?

Hogea a răspuns:

-Nu mai știu. Nu mă ajută memoria. Nu-mi venise mintea la cap și nu înțelegeam nimic.

           Cartea are o ilustrație foarte frumoasă ce îți încântă privirea. Dacă ți-a plăcut mult o povestire, o poți regăsi foarte ușor la cuprins.

           În concluzie, cartea mi-a plăcut foarte mult, am reținut destul de multe povestiri care le-am împărtășit celor din jur.  Deși a trăit în jurul secolului al XIII-lea, Nastratin Hogea rămâne un personaj actual.

Lectura plăcută !!!

Titlu: Peripețiile Lui Nastratin Hogea
Autor: Traducere din limba persană Mihai Cernătescu, Naser Nikoubakht
An apariție : 2016
Editura: HERALD
Nr. Pagini: 264
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Publicată la 2.04.2017
Nota recenzorului: n/a

Aspecte Pozitive:

o carte relaxantă,ușor de citit, amuzantă dar profundă

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”Dominic” de Sorin Oprea

Recenzie ”Dominic” de Sorin Oprea

Bună să vă fie inima și sufletul în armonie! Ce se mai întâmplă prin viața voastră nou? Oare mai ieșim și noi la un ceai fizic în următoarele 3 luni sau tot din casă ne scriem? ☺ Dacă vi se pare înfiorătoare situația actuală, vă invit să cunoașteți cu adevărat o carte...

Recenzie “La răscruce de vânturi” de Emily Brönte

Recenzie “La răscruce de vânturi” de Emily Brönte

La răscruce de vânturi este o poveste de dragoste clasică, dar neobișnuită, atipică, toxică, cum ar cataloga-o psihologii din zilele noastre, este povestea de dragoste neîmpărtășită dintre Heathcliff și Catherine. O dragoste, o apropiere și o pliere perfectă a...

Recenzie „Totul pentru dragoste” de Kristin Hannah

Recenzie „Totul pentru dragoste” de Kristin Hannah

Kristin Hannah a reușit să mă surprindă din nou cu noua carte tradusă la noi în țară. Totul pentru dragoste are toate ingredientele unui roman de dragoste, de familie și este, mai ales, despre puterea de a merge mai departe. Așa cum ne-a obișnuit, cartea aceasta ne...

Daniela este redactor Booknation.ro de 1370 zile și a scris până acum 98 articole. Se află pe poziția 14 din 153 de redatori, fiind astfel un Redactor Foarte Activ. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Daniela aici.
0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments