„Planurile Războiului Rece care nu s-au finalizat niciodată: 1945-1991” de Michael Kerrigan este un volum de nonficțiune, de istorie universală. Nu m-aș fi gândit că aș putea citi vreodată o astfel de carte dacă nu ar fi existat Editura Rao cu noutățile sale versatile.
Cartea „Planurile Războiului Rece care nu s-au finalizat niciodată: 1945-1991” de Michael Kerrigan este alcătuită ca o antologie tip documentar scrisă într-un limbaj jurnalistic, obiectiv
Autorul său face un fel de cronică despre Războiul Rece, ilustrațiile presărate des în volum fiind mai mult decât binevenite și făcând lectura sau înțelegerea textului mult mai facilă.
Volumul acesta de istorie este scris în așa fel încât să nu te pună în dificultate având în vedere conținutul său. Termenii folosiți sunt pe înțelesul majorității cititorilor. În plus, la finalul scrierii există și o bibliografie care este foarte utilă pentru cei interesați de mai multe detalii despre subiectul ei. De asemenea, există tot la final și un indice și sursele foto ale ilustrațiilor și imaginilor din conținutul acestei antologii.
Volumul are doar 192 de pagini. Însă totul este concentrat foarte bine în aceste pagini care dezvăluie în prezent fel și fel de operațiuni care au fost în trecut categorisite drept Top Secret.
Subtitlul acestei cărți este „Lovituri de stat, asasinate și atacuri nucleare: operațiuni care nu au mai avut loc”
Așadar, acest subtitlu redă chiar și mai bine ceea ce ne poate dezvălui cartea odată răsfoită. Nu am crezut vreodată că voi mai citi o asemenea lucrare după manualele de istorie din școală. Dar uite că am făcut-o și pe asta și pe deasupra nu îmi pare rău deloc. Chiar dacă nu m-aș vedea lecturând în mod obișnuit și repetat astfel de cărți, recunosc că aceasta mi-a îmbogățit cunoștințele de cultură generală, în particular de istorie universală.
„Planurile Războiului Rece care nu s-au finalizat niciodată: 1945-1991” relatează poveștile unora dintre cele mai secrete și scandaloase operațiuni care au fost gândite vreodată și care ar fi putut schimba în mod major cursul istoriei și fața lumii în care trăim. Pot să zic doar Slavă Domnului că acesta a fost un Război Rece, mocnit, care nu s-a transformat într-un război real, în toată regula, care ar fi putut să ne distrugă pe toți.
Chiar dacă unele dintre planurile și dosarele dezvăluite în carte pot părea decisive, tragice sau puțin raționale, acestea au fost luate în mod foarte serios în vremea Războiului Rece de ambele tabere.
Cele mai groaznice lucruri despre care am aflat de aici au fost planurile de atac nuclear asupra Uniunii Sovietice din partea NATO. Dar și continua rivalitate dintre SUA , Marea Britanie, Franța și chiar Germania, Aliații, cu URSS(în principal Rusia).
Într-un mod documentat, cronologic, volumul de față explică treptat contextul fiecărei operațiuni planificate din partea ambelor tabere
Planuri defensive, planuri ofensive, planuri de rezervă, documente top secrete și scrisori sau telegrame oficiale doar pentru ochii celor puțini și la putere sunt date în vileag aici. Fiecare operațiune este explicată, disecată, motivată și regândită așa încât să poată avea succes odată cu eventuala ei aplicare reală.
Lucrarea aceasta este organizată pe continente și conține mici și mari chenare cu fapte ușor de citit și înțeles despre operațiunile în cauză. Ni se prezintă date, motivații, implicații și actori care ar lua parte la așa ceva. În plus, ilustrațiile și fotografiile despre care aminteam mai sus sunt și ele rare și greu de găsit în mod obișnuit.
Tocmai pentru că demonstrează realismul acestor operațiuni care au fost foarte serios luate în considerare în cazul pornirii a unui alt război mondial, imediat după finalizarea celui de-Al Doilea Război Mondial.
„Planurile Războiului Rece care nu s-au finalizat niciodată: 1945-1991” este o carte fascinantă pentru oricine este interesat de istoria secolului XX, dar mai ales de secretele celor aflați la putere.