🔥 CARTEA PRIETENA MEA GENIALĂ ARE REDUCERE PE:

► CARTEPEDIA.RO► LIBRIS.RO► ELEFANT.RO► CARTURESTI.RO

„Sânge. În general, ieşea din răni numai după ce schimbam între noi blesteme oribile şi obscenităţi dezgustătoare. Se urma întotdeauna acea filieră.”

Prietena mea genială este primul volum din tetralogia napolitană scrisă de Elena Ferrante, o autoare de origine italiană, a cărei identitate reală a rămas necunoscută până în prezent, fiind considerată unul dintre cei  mai influenţi autori contemporani.

Adoptând un stil simplu de scriere, dar cu note profunde şi de impact, autoarea ne introduce în lumea întunecată a Italiei de după cel de-al doilea Război Mondial, mai exact în anii 1950… o ţară răvăşită de conflicte, divergenţe politice; un loc în care tentaculele mafiei se extind cu o rapiditate copleşitoare şi nimicitoare.

„Nu am nostalgia copilăriei noastre, e plină de violenţă. Ni se întâmplau de toate, în casă şi în afara ei, în fiecare zi, dar nu-mi amintesc să fi crezut vreodată că viaţa care ni se oferise era foarte urâtă. Viaţa era aşa şi gata, creşteam cu obligaţia de a le-o face dificilă celorlalţi înainte ca ei să ne-o facă dificilă nouă.”

Ne aflăm într-un Napoli violent şi sumbru, în copilăria marcantă a două fete, Elena şi Lila, care se confruntă cu sărăcia acaparatoare din cartier, unde legea şi ordinea o fac cămătarii, cuţitele şi bătăile. Puterea reprezintă forţa brută şi banii. Ideea de educaţie este doar o teorie improbabilă şi neaccesibilă. Şi totuşi, aceasta se cuibăreşte în minţile curioase ale celor două eroine şi începe o lungă bătălie şi stăruinţă asupra ideii de schimbare a vieţii prin educaţie.

Îți place cartea până acum? Vezi și lista cărților scrise de Elena Ferrante.

„Pe traseul acela spre strada Orazio am început să mă simt clar o străină devenită nefericită din cauza propriei mele înstrăinări. Crescusem cu tinerii aceia, le consideram normale comportamentele, limba lor violentă era a mea. (…) Cu ei nu puteam folosi nimic din ce învăţam în fiecare zi, trebuia să mă abţin, într-un fel să mă autodegradez. Acolo eram obligată să pun între paranteze ce eram la şcoală sau să folosesc asta pe neaşteptate, ca să-i intimidez.”

O carte emoţionantă despre supravieţuire şi afirmare în acelaşi timp, cu două personaje puternice şi inteligente, totuşi atât de diferite, care oricât de separate ar fi fost drumurile şi alegerile lor, acestea tot ajung să se intersecteze pentru a se ajuta şi influenţa reciproc, urmând să se lase purtate din nou spre destinele tumultuoase care se iveau necontenit.

O poveste despre prietenia adevărată şi genială dintre două fetiţe visătoare care au luptat întreaga viaţă cu nişte forţe extraordinare pentru a-şi depăşi condiţia şi a evada din braţele mahalalei napolitane.

🔥 CARTEA PRIETENA MEA GENIALĂ ARE REDUCERE PE:

► CARTEPEDIA.RO► LIBRIS.RO► ELEFANT.RO► CARTURESTI.RO
Titlu: Prietena Mea Genială
Autor: Elena Ferrante
An apariție : 2015
Editura: Pandora M
Nr. Pagini: 336
Limba: Română
Gen Literar: Literatura contemporana
Publicată la 29.12.2018
Nota recenzorului: 9/10
Ana Dumitraşc
Autor: Ana Dumitraşc
❝ Doar un cititor pasionat... ❞
Redactor de 1089 zile pe Booknation.ro
toate articolele scrise de Ana Dumitraşc