Recenzie “Salutări lui Troțki de Dumitru Crudu

de | aug. 3, 2022 | Beletristică, Jurnale, Literatură Contemporană, Literatura Română, Recenzii cărți

🔥 CARTEA SALUTĂRI LUI TROȚKI ARE REDUCERE PE:

Deși la prima vedere pare o carte de proză scurtă, deci o colecție de mici istorioare fără legătură între ele, totuși realizezi spre finalul cărții că aceste scene sunt bine închegate între ele, fac parte din același context temporal, social și politic. În multe istorii revin în vizor aceleași personaje: oamenii de cultură, locuitorii din Flutura, Iulia, Colea, Galea, Mihail Ivanovici, etc.

Autorul scrie într-un mod sincer, fără perdea.
Ne prezintă pe noi ca popor, așa cum suntem, cu bune și rele. Cu violența în familie, cu alcoolismul, haimanalele de pe străzi, cu discrepanța socială adusă de interlopi plini de bani în antiteză cu viața mizeră a oamenilor de creație și sărăcia bătrânilor. Cred că unul dintre scopurile autorului a fost să contureze drama omului de creație, a intelectualului, în societatea noastră dezechilibrată și defectă.

Unele pasaje din carte sunt dure, altele amuzante; pe-alocuri te emoționează, iar uneori rămâi perplex. Însă, în definitiv par a fi observații sincere ale scriitorului, trecute prin minte și inimă, și apoi întinse pe hârtie. Și oare nu de aceasta avem noi nevoie?!

M-am plimbat alături de autor prin Chișinău, am vizitat monumentul lui Ștefan cel Mare, am trecut în revistă străzile Chișinăului, barul din costa Bibliotecii Naționale, cel de la Uniunea Scriitorilor, Kokos, etc.

Autorul a redat într-un mod realist instabilitatea polică din Moldova prin: greva foamei de la Ștefan cel Mare, protestele din Piața Marii Adunări Naționale, acolo unde o mare de oameni cerea întoarcerea milionului, lozincile strigate în stradă etc. Și toate acestea pe fundalul muzicii lui Hrușcă, Șeicaru, Vâsoțki, Nicu Țărnă.

Multe povestioare întristează. În “Pentru prima dată în viața mea” am redescoperit mizeria și sărăcia Moldovei, dar și tristețea sa. Dincolo de emoțiile de tristețe trezite de această lectură, am simțit și melancolie. Traseul din “Apa rece” m-a dus cu gândul la plimbările Chișinău-Glodeni pe care le aveam când eram studentă, parcurgeam și eu acele localități, cu gândul la apropierea de casa părintească.

Deși efectul surpriză este atins în multe povestioare, finalul lor nu oferă concluzii, cititorul este lăsat să-și facă propriile sinteze și constatări. Trebuie să menționez că după multe dintre ele am avut nevoie de timp pentru a digera cele citite. Nu este o carte a fi citită “la fuga”, precum un roman thriller, pauzele între istorii chiar sunt binevenite.

Recomand! Este un duș cu apă rece pe vreme de caniculă.

Ți-a plăcut recenzia cărții SALUTĂRI LUI TROȚKI?

👉 Vezi toată lista de cărți scrise de Dumitru Crudu

🔥 CUMPĂRĂ CARTEA SALUTĂRI LUI TROȚKI CU REDUCERE DE PE:

Vezi Top 100 cărți ale anului 2022
Titlu: Salutări Lui Troțki
Autor: Dumitru Crudu
An apariție : 2016
Editura: UNIVERS
Nr. Pagini: 160
Limba: Română
Gen Literar: Literatura contemporana
Nota recenzorului: 8 / 10
Vizualizari recenzie: 3068

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”Legendarii” de Tracy Deonn

Recenzie ”Legendarii” de Tracy Deonn

Legendarii, o poveste despre legendele Arthuriene După ce mama Brianei Matthews moare, aceasta încearcă să facă orice pentru a uita de durere și de suferință. Așa că programul pentru liceeni de la colegiul din Carolina de Nord pare cea mai bună decizie pentru ca Bree...

Recenzie „Achiziția” de TL Swan

Recenzie „Achiziția” de TL Swan

Atunci când ai un feeling bun în legătură cu o carte sau cu un personaj, urmează acel feeling pentru că știe el ce zice. Exact așa am făcut și eu cu Tristan Miles, pentru că am simțit o chimie super puternică cu acesta atunci când citeam "Escala". M-a atras mult mai...

Recenzie „Semipur” de Jennifer L. Armentrout

Recenzie „Semipur” de Jennifer L. Armentrout

Sunt doar cuvinte, iar cuvintele n-au nicio valoare. Numai faptele au valoare. După ceva timp, Jennifer L. Armentrout revine în rubrica mea de recenzii. În ultima perioadă m-am confruntat cu un reading slump cum nu cred ca am mai avut vreodată. Trebuia să știu că...

0 0 votes
Article Rating
Taisia Crudu este redactor Booknation.ro de 357 zile și a scris până acum 176 articole. Se află pe poziția 6 din 53 de redactori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Taisia Crudu aici.
Mă numesc Taisia și sunt o cititoare înflăcărată! Citesc, pentru că este un mod agreabil de a petrece timpul liber și a îmbina utilul cu plăcutul. Îmi place lectura fiindcă îmi dă posibilitatea să evadez din realitate și să trăiesc mai multe vieți. Am oportunitatea să vizitez diferite locuri, să simt o multitudine de sentimente și senzații atunci când totul mă ține pe loc sau când cad în rutina zilnică. Și desigur, îmi place să cred că cu fiecare carte citită “cresc” un pic. Încerc să găsesc ceva “bun” în fiecare lectură. După fiecare carte devin mai curioasă și mai motivată să citesc mai mult, să descopăr lucruri noi și interesante. Este poate cel mai ușor mod de a te redescoperi și a te reinventa. Cititul e la modă!
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments