Recenzie „Taina povestitoarei” de Sejal Badani

de | dec. 4, 2021 | Beletristică, Familie, Ficțiune, Istorie, Lecturi Motivaționale, Literatură Contemporană, Recenzii cărți

🔥 CARTEA TAINA POVESTITOAREI ARE REDUCERE PE:

Mi-a plăcut foarte mult datorită detaliilor culturale, religioase și sociale legate de India. O incursiune plină de arome și gusturi despre tradițiile și ritualurile indiene: nunți, botezuri, morți, artă culinară și stil de viață, ierarhii sociale și credințe.

Jaya s-a născut în America din doi părinți indieni imigrați la scurtă vreme după căsătorie. Viața Jayei este în pragul colapsului: după trei pierderi de sarcină este pe punctul de a se despărți de soțul său, bărbatul cu care are o relație din facultate, marea dragoste a vieții ei și cel mai bun prieten.

Relația cu mama sa a fost întotdeauna distantă și rece nereușind să găsească calea de a se apropia una de cealaltă. Deși are încă rude care trăiesc în India, mama refuză să vorbească despre ele, despre copilăria sa și de când a plecat de acolo nu s-a reîntors. O scrisoare primită de la servitorul familiei îi anunță că bunicul ei, tatăl mamei este pe moarte și o roagă pe aceasta să se ducă să-l vadă pentru ultima oară. Mama refuză, dar invitația este acceptată de Jaya care simte nevoia să se desprindă puțin de propria realitate și speră că această evadare o va ajuta să se regăsească și să depășească eșecul căsniciei.

Plecând în India, neavând nicio legătură cu tradițiile, credințele și stilul de viață din această țară, Jaya află povestea bunicii sale și implicit „blestemul” mamei sale. Aici realizează că viața este total diferită față de ceea ce a trăit ea peste ocean. Perfecțiunea este o iluzie, iar puterea se poate transforma în slăbiciune. Învață să aprecieze micile bucurii ale vieții, să fie recunoscătoare pentru ce are și să nu se lase doborâtă de decepție pentru ceea ce a pierdut. Învață să aprecieze oamenii și să înțeleagă că în spatele unor decizii inexplicabile sunt traume adânci imposibil de depășit sau uitat.

Bunica ei, Amisha, era o femeie care n-a aparținut epocii în care s-a născut. Era o vizionară al cărei spirit era sufocat de tradiții, cutume și reguli. Făcând ceea ce comunitatea și familia îi cereau își pierde adevărata identitate și se vede nevoită să renunțe la lucruri importante pentru sufletul ei. Balanța priorităților este inegală, dar durerea este prea mare pentru a putea fi îndurată. Nu are libertatea de a face alegerile pe care și le dorește și este obligată să urmărească traseul pe care alții i l-au trasat.

Those who leave have a reason that is more powerful than the one to stay.

Comparându-și viața și șansele primite cu cele ale bunicii sale, Jaya realizează că s-a lăsat doborâtă de pierderile de sarcină și a renunțat să mai lupte pentru căsnicie și pentru ea însăși. Realizează diferențele sociale care despart epoca bunicii de prezent. Înțelege că, față de acea femeie, libertățile ei de gândire și de acțiune sunt nelimitate, că nu este constrânsă de alții, că nu are nevoie de permisiunea nimănui, că are o multitudine de opțiuni pentru a merge înainte și a reuși și, mai ales, de a face ceea ce își dorește și îi place. Prin comparație cu bunica, al cărei scop hotărât de societate era să se căsătorească și să facă copii, ea are dreptul să viseze și să spere, iar ea, din cauza depresiei, a renunțat la aceste drepturi fără să-și dea seama cât de tare greșește.

Viața bunicii este de neînțeles și de neacceptat pentru nepoata modernă. În timp ce ea s-a ascuns după niște scuze, bunica a ales să fie puternică și să se sacrifice de dragul altora. Deși era conștientă de imperfecțiunea tradițiilor și credințelor indiene, Amisha a prețuit și onorat iubirea necondiționată față de familie și copii pe care această societate o promovează. Libertatea pe care i-a dezvăluit-o iubirea unui bărbat a fost un vis, o perioadă în care sufletul ei și-a găsit împlinirea, dar era conștientă că este doar o perioadă scurtă și că ea, care a trăit toată viața în umbra altora, nu are ce să-i ofere bărbatului iubit și că, în orice colț de lume s-ar ascunde, iubirea lor ar fi condamnată și ostracizată.

…same blood runs in every human on the earth. You just have to see past the variations in skin and culture.
For hundreds of years, people have categorized others as less so they could feel like more. Color, gender, class, religion, physical handicaps, sexual orientation, and pedigree are just a few ways in which one group is divided from another. For every person who stands superior, another must be inferior. But what does it say of us as a human race when we push others down for our own needs?

Cartea vorbește despre cât de greșit și cât de tare au influențat soarta oamenilor în istorie etichetele. Culoarea, sexul, categoria socială, religia, orientarea sexuală, rădăcinile au fost puncte de interes care au reușit să despartă și să dezbine, care au dat naștere urii și unui tip de comportament reprobabil, dar tacit acceptat sute de ani. Acceptarea egalității, a faptului că suntem toți la fel este o sarcină grea cu care umanitatea încă se luptă. Dar ar trebui să fim conștienți că toți avem visuri, speranțe, frici, puncte slabe și puncte tari și singurul mod în care putem învinge discriminarea este purtându-ne cu alții așa cum ne-am dori ca ei să se comporte cu noi. Iar etichetele puse de alții n-ar trebui niciodată să ne definească.

Ți-a plăcut recenzia cărții TAINA POVESTITOAREI?

👉 Vezi toată lista de cărți scrise de Sejal Badani

🔥 CUMPĂRĂ CARTEA TAINA POVESTITOAREI CU REDUCERE DE PE:

Vezi Top 100 cărți ale anului 2022
Titlu: Taina Povestitoarei
Autor: Sejal Badani
An apariție : 2019
Editura: TREI
Nr. Pagini: 512
Limba: Română
Gen Literar: Fictiune
Publicată la 4.12.2021
Nota recenzorului: 9 / 10
Vizualizari recenzie: 47

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie „Har și Destin” de Jennifer L. Armentrout

Recenzie „Har și Destin” de Jennifer L. Armentrout

-S-a sacrificat pe sine, venindu-ți în ajutor. A făcut-o din cea mai pură iubire. Și-a recăpătat Gloria Apusă. Dar el te-a ales pe tine. A ales să cadă. Jennifer L. Armentrout ar putea să scrie orice și aș iubi fiecare carte în parte. Scriitoare hibrid, Armentrout are...

Recenzie „Doamna England” de Stacey Halls

Recenzie „Doamna England” de Stacey Halls

Doamna England mi-a făcut cu ochiul de când am văzut-o la precomandă pe site-ul Nemira. Am pândit-o, am ocolit-o, am pus-o în coș, am dat-o jos, am pus-o iar...știți circuitul, nu trebuie să vi-l povestesc eu. Cert e că finalul a fost unul fericit și a ajuns la mine...

Recenzie „Doamna Harris cucerește Parisul” de Paul Gallico

Recenzie „Doamna Harris cucerește Parisul” de Paul Gallico

În viață n-ar trebui să colecționăm mașini de lux sau bijuterii de firmă, ci momente de bunătate și amintiri cu oamenii ce ne-au atins sufletul. Doamna Harris este văduvă de douăzeci de ani, fără urmași; a avut o căsnicie trainică și liniștită, și-a iubit și respectat...

0 0 votes
Article Rating
Angela este redactor Booknation.ro de 1222 zile și a scris până acum 401 articole. Se află pe poziția 3 din 51 de redactori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Angela aici. Angela are și un blog pe care scrie - îl găsești aici.
Subscribe
Notify of
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments