Recenzie Viaţa lui Pi de Yann Martel

de | dec. 13, 2014 | Beletristică, Cărți Premiate, Literatură Contemporană, Memorii, Recenzii cărți

607994 Primul meu contact cu Viaţa lui Pi l-am avut în sala de cinema. Aşteptam cuminţică începerea unui film, când un trailer m-a captivat complet. Un băiat şi un tigru într-o barcă. Peisaje din altă lume…. Ce să mai părea un film de vis! Am ajuns acasă, m-am documentat puţin şi am aflat că filmul are la bază o carte distinsă cu Booker Prize1 a scriitorului canadian Yann Martel.

Filmul e genial, dar, evident, cartea e şi mai şi.  Filosofică, amuzantă, plină de aventuri, culori, tradiţii – Viaţa lui Pi le are pe toate! Personajul principal, Pi Patel este fiul directorului grădinii zoologice din  Pondicherry (India). Pe lângă dragostea faţă de animale (perfect logică), Pi mai are şi o curiozitate neasemuită faţă de religie – mergând şi la biserică, şi la sinagogă şi la moschee. Dorind o viaţă mai bună, tatăl lui Pi decide să îşi mute familia în Canada. Însă, lucurile iau o întorsătură bizară, adolescentul politeist fiind aruncat într-o aventură la care nici nu visa.

Nava în care se afla familia Patel se scufundă, singurii supravieţuitori (adunaţi în pripă pe o barcă) sunt: o zebră oloagă, o hienă pătată, un urangutan, un tigru feroce cu rău de mare numit Richard Parker şi tânărul Pi.  În condiţiile precare ale Oceanului Pacific şi, aplicând legile junglei, după 227 de zile singurii supraviețuitori ai naufragiului ajung să fie Pi şi Richard Parker.

O povestire realistă şi fabuloasă în acelaşi timp. O care care vă va ţine prinşi în mrejele ei – chiar dacă la început sunt oferite foarte multe detalii despre animale – acestea nu sunt scrise într-un mod plictisitor, ci într-unul care vă va stârni curiozitatea cu siguranţă.  De fapt, structura romanului este inedită, în genere: naratorul este când Pi, când autorul; capitolele variază în lungime (unul din ele are un singur… cuvânt!).

 Dacă nu aţi citit-o până acum ar fi bine să vă apucaţi de ea, Viaţa lui Pi  – e o carte ce siguranţă va intra în topul preferinţelor voastre!


Notă:

Booker Prize (sau Man Booker Prize) = Premiul Booker (în traducere), este un premiu ce se acordă în fiecare an celei mai bune cărţi scrise în limba engleză de către un cetăţean al Commonwealth-ului sau Irlandei.

P.S. Cartea Viaţa lui Pi este inclusă în Top 20 cărți de Aventură recomandate de Booknation.ro

Titlu: VIAŢA LUI PI
Autor: Yann Martel
An apariție : 2012
Editura: POLIROM
Nr. Pagini: 330
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Nota recenzorului: 10 / 10
Vizualizari recenzie: 4456

Alte recenzii de la Yann Martel:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”Societatea. 300 de ani mai târziu” de Radu Niculescu
Recenzie ”Societatea. 300 de ani mai târziu” de Radu Niculescu

Societatea. 300 de ani mai târziu de Radu Niculescu este acea carte pe care nu m-am așteptat să o citesc prea curând. Nu mă laud cu mii de cărți citite, motiv pentru care nu sunt în măsură să spun ”le-am citit pe toate și nicio carte nu mă mai poate surprinde”. Dovada...

Recenzie “Pietrele vorbesc” de Savatie Baștovoi
Recenzie “Pietrele vorbesc” de Savatie Baștovoi

Savatie Baștovoi este eseist, poet, romancier, teolog și scriitor din Republica Moldova, iar cărțile lui se regăsesc pe rafturile magazinelor din inctinta multor mănăstiri din țara noastră. Faptul că i-am regăsit numele de mai mult ori mi-a stârnit curiozitatea și am...

Recenzie „Tăcerea din adâncuri” de Brittainy C. Cherry
Recenzie „Tăcerea din adâncuri” de Brittainy C. Cherry

Brittainy C. Cherry scrie într-un mod unic și are un stil care nu este recomandat oricui. Dacă ești pasionat de Romance, sigur îți pot recomanda cărțile ei, dar dacă vrei și o lecție de viață impresionantă, care te poate impacta, atunci trebuie să te gândești puțin...

5 1 vote
Article Rating
Diana Elena Neaţă a fost redactor Booknation.ro și a scris 229 articole. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Diana Elena Neaţă aici.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments