„Călătorind în Europa de Est” – Gabriel García Márquez. O hartă a rănilor comuniste

by | Nov 25, 2019 | Beletristică, Literatură Contemporană, Memorii, Recenzii cărți

🔥 CARTEA CĂLĂTORIND ÎN EUROPA ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► EMAG.RO

Zilele trecute scriam despre cât de important e să revenim la literatura clasică. Dar cum rămâne cu clasicii contemporani? Se pare că ne sperie elanul cu care au scris sau continuă să o facă, iar cărțile lor nu intră în topul vânzărilor, deoarece sunt groase, masive și intimidante. Cel puțin, o astfel de gândire stereotipată bântuie în rândurile cititorilor mai puțin experimentați. Și pentru că e momentul să schimbăm macazul și să scoatem titlurile bune din umbra rafturilor încărcate cu bestseller-uri, am ales un volum care s-a dovedit a fi un deliciu literar veritabil: „Călătorind în Europa de Est” de Gabriel García Márquez, tradus în colecția „Rao clasic” de la Rao, în 2016.

Despre Márquez cred că se știe cam tot, de aceea figura acestuia este echivalată instant cu o înaltă eleganță literară, datorată probabil pregătirii sale de jurnalist și romancier. Nu aveam îndoieli că voi alege o carte cu adevărat, dar „Călătorind în Europa de Est” a depășit orice fel de așteptări.

Scrisă ca jurnal de călătoriei, cartea poate fi mai ușor catalogată drept un compendiu de notițe și observații culese de Márquez în timpul călătoriei acestuia după Cortina de Fier, în statele blocului comunist, în anul 1957. Ticluită cu profundă atenție față de detalii, cartea dezvăluie realitățile existente în acea mare utopică a statelor convertite la socialism. Autorul columbian reușește să traverseze, cu toate dificultățile birocratice de rigoare, teritoriul masiv al Uniunii Sovietice și al Republicilor surori, culegând cele mai inedite și interesante fenomene inerente unor astfel de țări sau comunități.

Unele pasaje sunt încărcate de un delicat respect față de oameni și față de locuri: “Trebuie să cunoști țările, ca și femeile, îndată ce se trezesc”. Dacă nu Márquez, atunci cine ar fi putut să observe dialectica mesajului național persistent în acel spațiu demn de romanele lui Orwell? Doar el ar fi putut include un astfel de mesaj poetic într-o narațiune tridimensională: “Pentru o femeie care se preocupă de soarta ei, niște ciorapi rupți sunt o catastrofă națională”. Spiritul acut, pe alocuri alambicat, au închegat întreaga povestire într-o veritabilă aventură.

Plăcerea majoră în acest caz ține, în mod firesc, de sensibilitatea cu care autorul demontează miturile demonizării, mituri înveterate cu referire la popoarele sălbăticite ale spațiului sovietic. În egală măsură, condeiul lui Márquez a fost destul de atent, încât să scrie despre un minuscul, dar relevant detaliu, precum e faptul că “URSS este 22 400 000 de kilometri pătrați fără o singură reclamă la Coca – Cola”.

📚 Îți place cartea până acum? Vezi toată lista de cărți scrise de Gabriel García Márquez

Textul lui Márquez este de trăit, nu de citit. Iată algoritmul perfect pentru a înțelege adâncimea mesajului pe care acesta îl transmite. Acest memoriu de călătorie nu este altceva decât un studiu sociologic, psihologic și demografic despre cât de vulnerabili și alienați erau locuitorii celui mai mare bloc ideologic din lume, dar mai ales cât de tare aceștia credeau în poveștile făurite de nomenclaturiști.

De ce am apreciat sinceritatea și dezinvoltura lui Márquez? În primul rând, pentru că acesta nu condamnă ceea ce vede, cu excepția problemelor de sistem. Acesta se rezumă la a înțelege dificultatea și stereotipurile țărilor pe care le traversează, dar în aceeași ordine de idei, reușește să păstreze un respect față de schimbările istorice, economice și sociale pe care le traversează spațiul socialist.

Norocul face ca prezentul titlu să fi fost conceput după moartea dictatorului. De fapt, cred că doar aceste fericite circumstanțe au permis apariția unui astfel de titlu. În mod evident, observarea impactului nefast al unui regim, care a deformat fața Europei, putea fi îndeplinită doar după căderea cultului ideologic. Să nu uităm că la 25 februarie 1956, Nikita Hrușciov i-a uimit pe delegații sosiți la al XX-lea Congres al PCUS, prin discursul intitulat „Cultul personalității și consecințele sale”. Rostit într-o sesiune închisă, dar devenit faimos în doar câteva zile, acest discurs va sta la baza destalinizării Uniunii Sovietice și a schimbărilor care vor afecta blocul socialist începând chiar cu acel an.

Înțelegem astfel că Márquez a primit perioada limitrofă dintre destrămarea impactului ideologic stalinist și începutul socialismului timpuriu, în care se consolidează munca de tip colectivizat, conceptul de om al comunismului și goana URSS pentru dezvoltare. Realitățile istorice și tributul prea înalt plătit de statele absorbite de URSS sau înfrățite agresiv s-au dezvăluit firesc în narațiunea lui Gabriel García Márquez, ajungând până la noi ca o dovadă în plus a daunelor iremediabile produse de orice ideologie agresivă.

Titlu: Călătorind în Europa
Autor: Gabriel García Márquez
An apariție : 2016
Editura: RAO
Nr. Pagini: 256
Limba: Română
Gen Literar: Moderni, contemporani
Publicată la 25.11.2019
Nota recenzorului: 9/10

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ” Northanger Abbey” de Jane Austen

Recenzie ” Northanger Abbey” de Jane Austen

Rezumat: Tânăra Catherine, de o condiție oarecum modestă, primește oferta făcută de un cuplu vecin, familia Allen, de a petrece împreună cu aceștia câteva săptămâni de vacanță la Bath. Ajungând acolo leagă, cu peripeții și emoții, relații de prietenie cu câțiva...

Recenzie ”Dominic” de Sorin Oprea

Recenzie ”Dominic” de Sorin Oprea

Bună să vă fie inima și sufletul în armonie! Ce se mai întâmplă prin viața voastră nou? Oare mai ieșim și noi la un ceai fizic în următoarele 3 luni sau tot din casă ne scriem? ☺ Dacă vi se pare înfiorătoare situația actuală, vă invit să cunoașteți cu adevărat o carte...

Recenzie “La răscruce de vânturi” de Emily Brönte

Recenzie “La răscruce de vânturi” de Emily Brönte

La răscruce de vânturi este o poveste de dragoste clasică, dar neobișnuită, atipică, toxică, cum ar cataloga-o psihologii din zilele noastre, este povestea de dragoste neîmpărtășită dintre Heathcliff și Catherine. O dragoste, o apropiere și o pliere perfectă a...

Corina Moisei este redactor Booknation.ro de 1556 zile și a scris până acum 73 articole. Se află pe poziția 21 din 153 de redatori, fiind astfel un Redactor Activ. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Corina Moisei aici.
0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments