Recenzie „Atașamentul în psihoterapie” de David J. Wallin

de | aug. 23, 2015 | Psihologie, Recenzii cărți, Științe Umaniste

🔥 CARTEA ATAȘAMENTUL ÎN PSIHOTERAPIE ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► LIB. DELFIN

res_a1db35af43a55bac8962359d1315c53c_fullCartea Atașamentul în psihoterapie de David J. Wallin este un mustread atât pentru viitorii psihoterapeuți, cât și pentru oricine dorește să se cunoască mai bine.

Teoria atașamentului în Psihologie nu face referire la ideea generalizată de a fi atașat de o persoană, este mult mai mult decât atât.

John Bowlby este cel care a introdus această teorie în sfera academică, fiind urmat de alți mari psihologi/cercetători (Ainsworth, Mary Main, Fonagy etc) care au contribuit decisiv la noțiunea de atașament pe care o cunoaștem noi astăzi.

În linii foarte mari, teoria spune că modul în care părinții sau persoanele care au grijă de copil relaționează cu el (altfel spus, primele relații interumane semnificative), îi vor dezvolta un model de lucru intern privitor la cum se raportează (copilul) la societate, celelalte persoane. Acest model este flexibil, dar, fără a acționa specific pentru a-l schimba, se perpetuează în viața adultă și la rândul său este transmis mai departe viitorilor copii.

Așadar, putem avea un atașament securizant/sigur, care este cel mai bun. Sau un atașament nesecurizant, care poate fi la rândul său împărțit în: evitant, ambivalent (în unele lucrări apare ca dependent, anxios) și dezorganizat (aici intră acele persoane care nu au soluții la diferite probleme suferind, în trecut, o traumă).

Teoria atașamentului este foarte accesibilă de înțeles cu aplicabilitate foarte mare în viețile noastre.

David J. Wallin este psihoterapeut în California SUA. Cartea sa despre atașament este foarte frumos scrisă. Apreciez oamenii de știință, academici, care știu să îți transmită o informație de specialitate, folosind cuvinte atât de plăcute și accesibile.

Pentru viitorii psihoterapeuți o recomand cu căldură. Reticiențe pot avea psihologii specializați sau simpatizanți ai curentului cognitiv-comportamental din psihologie (având în vedere că atașamentul este elaborat în spirit psihodinamic).

Totuși, o recomand și acestora deoarece, spre surpinderea mea, Wallin vine cu multe informații ce țin de biologie și neurologie. Nu am reușit să găsesc informații care să nu aibe o bază științifică sau practică. De asemenea, acesta exemplifică cu cazuri din cariera sa.

Pentru publicul larg, cu mai multe sau mai puține cunoștințe de specialitate din psihologie, o recomand pentru că te poate ajuta să înțelegi mai bine cum anume relaționezi și de ce într-un anume fel. Cartea este accesibilă, în sensul că, Wallin începe cu un foarte frumos capitol despre istoria teoriei, exponenții principali care au elaborat-o și teoria în sine.  Astfel, te inițiază plăcut în lucrarea sa.

Totuși, dacă ai cunoștințe de psihologie, cartea are un cu totul alt sens pentru tine. Poate în detrimentul publicului larg, dar, în favoarea practicanților de psihologie, Wallin vine cu foarte multe sfaturi despre cum să abordezi ca terapeut diferitele tipare de atașament.

Personal, sunt profund recunoscător oamenilor care scriu o lucrare de specialitate și o fac într-un mod sincer, clar, cu sfaturi să te ajute, nu doar să te bage în ceață pentru a demonstra lumii cât de academic este.

Mi-a trebuit mult timp să o citesc. Cartea, simplă în exprimare, este plină de cunoștințe despre atașament și relaționarea terapeut-pacient/client. În prima fază, ai impresia că o citești ușor, iar paginile curg. Însă, la un moment dat, după un sfert, realizezi cât de multe lucruri ai de învățat, iar recitirea unui pasaj de mai multe ori devine un obicei.

În calitate de psiholog debutant și viitor psihoterapeut, cartea m-a ajutat foarte mult. O voi reciti de-a lungul carierei și, de fiecare dată, cred că voi descoperi ceva nou, sau va primi un alt sens. Ideea lui Wallin de a îmbina teoria atașamentului cu teoria relațională este excelentă.

Nu aduce numai un plus Psihologiei, ci și procesului terapeutic în sine. De asemenea, capitolul cu experiența nonverbală și „cunoscutul negândit” mi-a deschis ochii cu privire la ce potențial avem să-l înțelegem pe celălalt.

În concluzie, lăsând poate entuziasmul meu la o parte, cartea merită citită. Bogăția de informații, sfaturi, exemple clinice fac din această lucrare o adevărată comoară în biblioteca oricărui iubitor de psihologie sau de științe umaniste.

📚 Ți-a plăcut recenzia cărții ATAȘAMENTUL ÎN PSIHOTERAPIE?

Vezi toată lista de cărți scrise de David J. Wallin sau...

🔥 CUMPĂRĂ CARTEA ATAȘAMENTUL ÎN PSIHOTERAPIE CU REDUCERE DE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► LIB. DELFIN
Titlu: Atașamentul în Psihoterapie
Autor: David J. Wallin
An apariție : 2014
Editura: TREI
Nr. Pagini: 464
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Publicată la 23.08.2015
Nota recenzorului: n/a

📫 Abonează-te la noutățile noastre


Îți trimitem un email pe săptămână cu cele mai interesante concursuri și reduceri irezistibile la cărți!

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ,,Mândrie și prejudecată” de Jane Austen

Recenzie ,,Mândrie și prejudecată” de Jane Austen

Mândrie și prejudecată pornește în lupta de a demonta ,,primele impresii″ (titlul inițial) și orientează cititorul spre a privi lucrurile care i se întâmplă mai profund, dintr-o altă perspectivă. Jane Austen, autoarea operei de față, a fost o romancieră engleză care a...

Recenzie ”Ultimul tren spre Londra” de Meg Waite Clayton

Recenzie ”Ultimul tren spre Londra” de Meg Waite Clayton

"Ultimul tren spre Londra" de Meg Waite Clayton este povestea unei provocări la adresa unui sistem nemilos. O poveste foarte emoționantă care s-a scufundat în sufletul meu. Scriitoarea a reușit să arate cât de ușor se estompează granițele dintre sărăcie și bogăție,...

Recenzie „Partea de nord a inimii” de Dolores Redondo

Recenzie „Partea de nord a inimii” de Dolores Redondo

În august 2005, Katrina dă lovitura de grație New Orleans-ului după ce mii de oameni ignoraseră avertismentele autorităților și refuzaseră să fugă din calea urgiei. Un oraș afectat grav, în care oamenii, deja traumatizați după ce dăduseră piept cu furia ciclonului, se...

4 1 vote
Article Rating
Sergiu Telbisz este redactor Booknation.ro de 2497 zile și a scris până acum 20 articole. Se află pe poziția 1 din 42 de redatori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Sergiu Telbisz aici.
Subscribe
Notify of
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments