Recenzie Ce spui după Bună Ziua de Eric Berne

de | mart. 6, 2015 | Psihologie, Recenzii cărți, Științe Umaniste

🔥 CARTEA CE SPUI DUPĂ BUNĂ ZIUA ARE REDUCERE PE:

ce-spui-dupa-buna-ziua-psihologia-destinului-umanCartea „Ce spui după Bună Ziua” este una dintre principalele lucrări ale lui Eric Berne. Pentru cei care nu au auzit de el, Eric Berne a fost un celebru psihiatru și psihoterapeut, întemeietorul orientării din psihologie cunoscută sub numele de Analiză Tranzacțională.

Analiza tranzacțională este o teorie foarte ușoară de înțeles care adresează probleme fundamentale din dezvoltarea noastră psihologică. Eric Berne se pregătea să devină psihanalist când s-a rupt de aceștia și a teoretizat ideile sale. Drept urmare, pentru cei care doresc să citească această carte, trebuie să menționez că este scrisă având influențe puternice psihodinamice dar nu numai. Apar și perspective cognitiv-comportamentale, umaniste etc.

Trebuie să admit faptul că de ceva timp așteptam să pun mână pe această carte și să îmi aloc suficient timp pentru a o lectura și studia. Din fericire am avut de învățat lucruri folositoare dar în același timp am fost puțin dezamăgit de modul în care Eric Berne a teoretizat conceptele sale.

Cartea are ca subiect central conceptul din analiză tranzacțională denumit: scenariu de viață. După o scurtă prezentare în primele capitole a întregii teorii din spatele analizei tranzacționale, autorul explică, exemplifică și analizează diferite scenarii de viață.

Dacă îți place recenzia cărții CE SPUI DUPĂ BUNĂ ZIUA, atunci vezi 👉 lista cărților scrise de Eric Berne

Ce înseamnă scenariu de viață?

Eric Berne a ajuns la concluzia că părinții (sau îngrijitorii copilului), prin modul lor de educare,”programează” copilul în primii 6 ani să abordeze viața într-un anumit fel. Practic, datorită factorilor ca: drivere (directivă majoră în viață), injoncțiuni (ordine), model parental, răsplată etc., copilul este setat să-și urmărească viața într-un tipar clar stabilit. Desigur că acesta poate, în anumite condiții, să iese din scenariu și să-și urmărească viața pe termenii săi.

Tot aici puteți găsi de ce unii sunt învingători în viață iar alții învinși, cum se perpetuează transgenerațional un tipar comportamental, de ce unii luptă să devină cei mai buni dar înainte de linia de sfârșit abandonează, ce influențe aduc bunicii în viața nepoților, ce este persmisiunea și de ce este un aspect crucial pentru libertatea individuală, și multe alte aspecte frumoase și interesante.

Titlul, cărții: „Ce spui după Bună Ziua” este unul plastic dar simbolizează acest concept de scenariu prin faptul că o dată ce am salutat urmează un dialog care este strâns legat de modul în care abordăm viața.

Personal mi-a plăcut lecturarea cărții, în special pentru că Eric Berne oferă multe exemple și basme sau mitologii care edifică acest concept de scenariu de viață.

Cartea oferă o analiză cât se poate de simplistă și profundă a diferitelor aspecte din viața și dezvoltarea omului dar aici am găsit și problema.

De multe ori am simțit că nu mai pot continua să citesc. Problema nu este în modul cum este structurată cartea ci de limbajul folosit. Eric Berne a dorit ca teoria sa să fie una complexă dar exprimată în termeni cât mai simpli. De aceea a folosit cuvinte de zi cu zi pentru a explica diferite fenomene și uneori a chiar inventat altele noi. Problema a venit la traducerea în limba română, mai ales acolo unde nu exista un corespondent la cuvântul nou creat. Din păcate, chiar și acele cuvinte care au un oarecare analog, nu sunt traduse cel mai potrivit. În alte cuvinte, citind va fi foarte greu de urmărit ce anume vrea să spună autorul pentru că limbajul este pur și simplu prea simplist și copilăros. Cel puțin aceasta a fost impresia mea, eu fiind o persoană care preferă să citească o carte de psihologie într-un limbaj mai teoretizat. Însă pentru alții poate este un mod plăcut de a citi concepte profunde într-o manieră ușoară.

Cartea este structurată pe mai multe părți mari, fiecare parte având capitole și subcapitole. La început se trece rapid prin mai multe concepte cheie din analiza tranzacțională după care accentul cade pe scenariul de viață și analiza poveștilor.

Recomand această carte celor care vor să înțeleagă o parte din psihologie prin intermediul unor concepte ușor „digerabile”, pentru pasionații de analiză tranzacțională și pentru cei care simt sau înțeleg că viața nu este în totalitate în mâinile lor.

„Această întrebare copilărească (titlul cărții), aparent foarte simplistă și lipsită de profunzime așteptată în cazul unui demers științific, cuprinde în ea toate întrebările esențiale ale existenței umane și problemele fundamentale ale științelor sociale. Este întrebarea pe care copiii mici „și-o adresează” lor înșile, la care copiii mai mari învață șă accepte răspunsurile deformate, pe care adolescenții și-o pun unii altora și celor care îi sfătuiesc, de care adulții scapă acceptând răspunsurile deformate ale celor mai buni decât ei și despre care bătrânii filosofi înțelepți scriu cărți fără a găsi vreodată răspunsul.” Eric Berne

🔥 CUMPĂRĂ CARTEA CE SPUI DUPĂ BUNĂ ZIUA CU REDUCERE DE PE:

Vezi Top 100 cărți ale anului 2022
Titlu: Ce Spui După Bună Ziua
Autor: Eric Berne
An apariție : 2006
Editura: TREI
Nr. Pagini: 512
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Nota recenzorului: n/a
Vizualizari recenzie: 5215

Alte recenzii de la Eric Berne:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie “Solenoid” de Mircea Cărtărescu

Recenzie “Solenoid” de Mircea Cărtărescu

Cu siguranță Mircea Cărtărescu a ridicat literatura românească la un alt nivel. Pot să afirm că mă simt mândră să-i fiu contemporană. Și deși sunt abia la a doua carte a autorului, am planuri să continui să-l descopăr. Solenoid scoate la iveală istoria unui profesor...

Recenzie ”Bărbați fără femei” de Haruki Murakami

Recenzie ”Bărbați fără femei” de Haruki Murakami

Haruki Murakami este autorul care m-a cucerit de la prima carte pe care am citit-o acum câțiva ani. „La sud de graniță, la vest de soare” va rămâne, fără doar și poate, o carte foarte dragă sufletului meu, la care mă voi gândi mereu cu afecțiune, pentru că a fost...

Recenzie „Sezonul Uraganelor”, de Fernanda Melchor

Recenzie „Sezonul Uraganelor”, de Fernanda Melchor

Fernanda Melchor a reușit să stârnească vâlvă mare în sat, mai ales în satul cititorilor consacrati. Cele doua tabere în care s-au împărțit alesii notorii, sunt nimeni alții decât Pro sau Contra acestei cărți. Și poate nu atât contra, cât nu au reușit sa îi ducă...

0 0 votes
Article Rating
Sergiu Telbisz este redactor Booknation.ro de 2900 zile și a scris până acum 20 articole. Se află pe poziția 1 din 41 de redactori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Sergiu Telbisz aici.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments