Recenzie ”Demon Copperhead” de Barbara Kingsolver

de | feb. 6, 2024 | Beletristică, Ficțiune, Literatură Contemporană, Memorii, Recenzii cărți, Suspans

Demon Copperhead cred că a fost ultima carte citită în 2023, dar (așa cum se spune că cei din urmă vor fi cei dintâi), dacă ar trebui să fac un top al anului trecut, aceasta ar fi probabil cartea anului. Și una dintre cele mai captivante și înduioșătoare cărți pe care le-am citit vreodată, genul de carte care-ți provoacă fiori pe șira spinării și nu numai din cauza poveștilor triste ale unor copii și a ororilor îndurate de aceștia. Este o carte despre nedreptăți, despre inocenți puși la zid fără motiv, despre șansă și noroc, despre abuz, exploatare, traumă, dependență, educație și speranță. Tema principală este soarta copilului orfan, necazurile lui, insecuritatea, bucuriile modeste, dar mai ales suferințele, traumele și pericolul care îl pândește mereu.

Damon Fields este un specimen aparte, este genul de personaj căruia îi acorzi involuntar credit deoarece te convinge din prima clipă că are potențial. Ți-e imposibil să nu rezonezi cu ghinionul și neșansa lui. Ar fi inuman să nu simți nevoia de a compătimi această categorie defavorizată de copii neglijați, exploatați și orfani. Damon Fields a fost născut de o mamă minoră, dependentă și abandonată de cel care a lăsat-o însărcinată, într-o rulotă în Lee County, Virginia. Este poreclit de mic Demon din cauza temperamentului și Copperhead din cauza părului roșu moștenit de la tatăl său. Chiar și în această comunitate defavorizată în care trăiește iese ca păduchele în frunte din cauza sărăciei și lipsurilor. Cât timp mama sa supraviețuiește drogurilor, urmând multe cure de dezintoxicare și tot atâtea reluări ale consumului, crește sub aripa protectoare a vecinilor Peggot, o familie numeroasă și iubitoare.

Romanul este scris într-o notă ușor umoristică, pitorească, aluzivă și sarcastică și pare că are și multe note autobiografice. Și cu toate că îți trebuie un mare curaj pentru a scrie o reinterpretare a unui colos al literaturii universale (aka David Copperfield), autoarea a reușit să producă o mică-mare (o cărămidă de peste 500 pagini) bijuterie care merită tot timpul. Aciditatea și autoironia personajului principal au fost delicioase, dar pe lângă acest ton acid există și o tendință dramatică care reușește să-ți stârnească empatia și revolta. Dar Kingsolver nu scrie doar o reinterpretare, ci reușește să încadreze perfect povestea în contemporan și să mențină suspansul până la final urmărind teme și probleme actuale cu care se confruntă orfanii americani, și nu numai.

Demon este un copil născut de o mamă dependentă și minoră și de când este capabil să lege primele vorbe și primele gânduri devine conștient că pentru el viața va fi o luptă continuă pentru supraviețuire. Nu a primit la naștere nici drepturi, nici avantaje, din contră. Absența tatălui și obiceiurile mamei îl stigmatizează din prima clipă. Eticheta ce i se lipește este de victimă sigură (este defavorizat de asistenții sociali dezinteresați, este abuzat de asistenții maternali interesați doar de profit și de venituri financiare, este discriminat de persoanele snoabe și lipsite de empatie). Șansele lui de reușită sunt egale cu zero. Nici măcar nu este singurul personaj din carte aflat în această situație. Oferta este generoasă, plaja de orfani (sau abandonați) este în continuă creștere în această Americă bogată. N-am nici cea mai mică intenție să vă spun dacă va reuși sau cum va reuși sau ce va reuși Demon. Ar fi păcat să stric frumusețe de carte cu spoilere. Vă pot promite un singur lucru: nu veți regreta nici măcar un singur rând!

Sometimes a good day lasts all of about ten seconds.

Viața lui Demon este o luptă atât cu lumea, cât și cu propria minte. Echilibrul său psihic este fragil, stabilitatea lui emoțională este pusă la încercare în fiecare zi, este un individ sensibil, dar ascunde această sensibilitate sub o carapace vulgară, insolentă și obscenă. Este un sistem de apărare care îl ajută să nu renunțe, să nu se lase influențat de eșecurile celor din jur. A fost catalogat de mic ca fiind gunoiul din remorcă, dar pe câtă antipatie le provoacă celor cu care intră în conflict pe atât de simpatic este în rol de narator. Este în egală măsură cinic și inocent. Știe că este privit de majoritatea oamenilor ca fiind un individ fără valoare, care ocupă spațiul inutil și fără drept, dar a învățat să nu mai pună la inimă și să nu se mai lase manipulat de părerile celorlalți, mai ales când aceștia îl etichetează fără să-l cunoască deloc.

“I thought my life couldn’t get any worse,” he says. “Here’s some advice: Don’t ever think that.” He’s 10 years old.

Este o carte despre sărăcie și discriminare care acuză sistemul serviciilor sociale de protecție a copilului și al asistenței maternale și trage un semnal de alarmă asupra pericolului consumului de droguri și dependenței la minori. Sistemul de plasament expus de autoare aduce foarte bine cu un fel de sclavie modernă favorizată de indivizi interesați de forță de muncă gratuită și cecuri lunare câștigate fără efort.

What is heroism, anyway? When you’re a child born into a life without choices, this powerful reworking suggests, being a hero sometimes consists simply of surviving against the odds.

Este Demon un erou până la urmă? Va supraviețui el lungului șir de tragedii și eșecuri pe care jungla socială îl obligă să le experimenteze?
Și pentru că mi-a plăcut atât de mult, am zis că e musai să vă las și câteva citate:

“What’s an oxy, I’d asked. That November it was still a shiny new thing. OxyContin, God’s gift for the laid-off deep-hole man with his back and neck bones grinding like bags of gravel. For the bent-over lady pulling double shifts at Dollar General with her shot knees and ADHD grandkids to raise by herself. For every football player with some of this or that torn up, and the whole world riding on his getting back in the game. This was our deliverance. The tree was shaken and yes, we did eat of the apple.”

“I wanted to go home. Which was nowhere, but it’s a feeling you keep having, even after that’s no longer a place anymore. Probably if they dropped a bomb and there wasn’t any food left on the planet, you’d still keep feeling hungry too.”

“Live long enough, and all things you ever loved can turn around to scorch you blind. The wonder is that you could start life with nothing, end with nothing, and lose so much in between.”

“I think most of humankind would agree, the hard part of high school is the people.”

“I said probably they were just scared he was going to put ideas in our heads. She smiled. “Imagine that. A teacher, putting ideas in kids’ heads.”

“But time passed and eventually my mind had only one thought in it as regards childhood. For any kid that gets that as an option: take that sweet thing and run with it. Hide. Love it so hard. Because it’s going to fucking leave you and not come back.”

“I can still feel in my bones how being mad was the one thing holding me together.”

“Keeping secrets from young ears only plants seeds in between them. “

“We both lay back down, and she looked at me in the eyes, and we were sad together for a while. I’ll never forget how that felt. Like not being hungry.”

“You lie down with snakes, you get up with the urge to bite back. All I’m saying.”

“I put my face to the window so nobody would see, if I tore up. Was this me now, for life? Taking up space where people wished I wasn’t? Once on a time I was something, and then I turned, like sour milk. The dead junkie’s kid. A rotten little piece of American pie that everybody wishes could just be, you know. Removed.”

“It hit me pretty hard, how there’s no kind of sad in this world that will stop it turning. People will keep on wanting what they want, and you’re on your own.”

“Good people don’t give up on the ones they love.”

“If you’re surprised a mom would discuss boyfriend hotness with a kid still learning not to pick his nose, you’ve not seen the far end of lonely. “

“Mom had promised to stay clean as long as I was a good enough son to make it worth her while.”

“People find more ways to shut up their monsters than a Bible has verses.”

“She’s up on the rent and has her drawer full of sobriety chips that she takes out late at night and looks over like a dragon sitting on its treasure.”

“Everybody warns about bad influences, but it’s these things already inside you that are going to take you down. “

“Addiction is not for the lazy.”

“I asked what he was like. She said exactly like me. In looks, word, and deed. A beautiful man with too much heart for the raw deal he got.”

Titlu: Demon Copperhead
Autor: Barbara Kingsolver
Traducător: Paul S. Grigoriu
An apariție : 2023
Editura: TREI
Nr. Pagini: 528
Limba: Română
Gen Literar: Fictiune
Nota recenzorului: 10 / 10
Vizualizari recenzie: 35419

Alte recenzii de la Barbara Kingsolver:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie „Maxton Hall – Salvează-mă” de Mona Kasten
Recenzie „Maxton Hall – Salvează-mă” de Mona Kasten

Ca orice cititor cuminte și silitor, întâi citesc povestea și după aceea văd filmul, însă recunosc, am avut un mic imbold atunci când am văzut serialul ecranizat pe Amazon Prime. Nu știam de autoare, nu auzisem nici de serie, dar mi-a plăcut trailer-ul și am zis că...

Recenzie ”Gara Malma” de Alex Schulman
Recenzie ”Gara Malma” de Alex Schulman

Gara Malma este o carte despre relații familiale, dar pentru mine a fost mai mult o carte despre copii abandonați sau neglijați și repercursiunile pe care astfel de traume le au în maturizarea individului. Este despre familii dezorganizate și disfuncționale și modul...

Recenzie ”Sarek” de Ulf Kvensler
Recenzie ”Sarek” de Ulf Kvensler

Crime Scene Press nici că putea să mă ademenească cu un titlu mai pe gustul meu. Sarek este un thriller, un nordic noir ce te plimbă printr-o minunăție de rezervație, plină de peisaje spectaculoase și pericol. Sarek este un parc național aflat în nordul Suediei, una...

5 1 vote
Article Rating
Angela este redactor Booknation.ro de 5 ani, 5 luni, 4 zile și a scris până acum 595 articole. Se află pe poziția 2 din 15 de redactori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Angela aici. Angela are și un blog pe care scrie - îl găsești aici.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments