Recenzie: „În casa bunicilor” de Ionel Teodoreanu

de | nov. 19, 2019 | Beletristică, Literatura Română, Memorii, Recenzii cărți

“În casa bunicilor” de Ionel Teodoreanu este o carte de memorii ce evocă copilăria și tinerețea autorului. Acea perioadă fericită și ferită de griji din viață, care a rămas întipărită în mintea lui drept un basm cu bunici, motani, căței blânzi și prieteni dragi.

Poți considera mai degrabă cartea drept un volum de poeme în proză, pline de lirism și figuri de stil. Aici totul este descris și evocat de scriitor aievea, suav, și cald. Ca și cum acesta și-ar dori să rămână mereu la vârsta aceea fragedă și ocrotită din viață.

Cartea “În casa bunicilor” de Ionel Teodoreanu este o scriere cu caracter memorialistic ce a apărut inițial în anul 1938

Ediția pe care am citit-o eu este apărută în anul 1979 la Editura Ion Creangă. Aceasta cuprinde pe lângă scrierea “În casa bunicilor” și memoria “Ulița copilăriei”. De la scriitorul ieșean Ionel Teodoreanu am mai citit Lorelei” și „La Medeleni”. Alte opere cunoscute ale sale sunt „Turnul Milenei”, „Bal mascat”, „Fata din Zlataust”, „Arca lui Noe”, „Prăvale baba”.

Volumul “În casa bunicilor” este cât se poate de cald, emoționant și original. Mai ales datorită faptului că reprezintă o bucată de literatură inspirată din însăși viața scriitorului Ionel Teodoreanu. În această scriere îi vei întâlni pe Ionel, pe Păstorel și pe Puiu. Cei trei frați șugubăți, care în copilăria lor erau rebeli, și care au luat-o apoi fiecare pe propriul drum. Ionel este însăși Ionel Teodoreanu, fratele mijlociu. Păstorel este fratele mai mare. Iar Puiu este fratele lor mai mic, care a murit pe frontul francez de tânăr.

Îi vei mai întâlni în aceste memorii despre copilărie și traiul tihnit alături de părinți și bunici, pe bunicii lui Ionel de pe tată: Elencu și Alecu.

Poveștile duioase pe care le citești în această evocare au cea mai mare legătură cu ei, cu casa lor și cu obiceiurile lor

Dar vei mai da în scriere și de iubiri adolescentine, prietenii, răzvrătiri și jocuri de copii pe ulița copilăriei.

De asemenea, sunt atât de frumos descrise timpurile de demult, Iașul așa cum era el pe vremuri și casele domnilor așa cum erau ele atunci. Și limbajul hiperbolic, dar păstrând originalitatea graiului moldovenesc, te va cuceri de la primele pagini. Citind “În casa bunicilor” îți vei aminti cu drag și dor de propria copilărie. De acea perioadă în care toată lumea te cocoloșea și în care totul avea aură de basm.

Scriitorul Ionel Teodoreanu reia firul memoriei reconstruind vârsta copilăriei lui, totodată făcându-te și pe tine să pici în melancolie. Cu un ton idilic evocă cele mai frumoase momente din viață, în care bunicii, părinții, animalele de companie și frații sunt ființe nemuritoare.

Cartea lui Ionel Teodoreanu este o lectură ideală pentru copii. Dar și cei mari pot trăi momente frumoase citind-o sau recitind-o la vârsta adultă. Oricine poate sustrage din ea emoții reale și amintiri minunate.

Titlu: În Casa Bunicilor
Autor: Ionel Teodoreanu
An apariție : 1979
Editura: ION CREANGĂ
Nr. Pagini: 178
Limba: Română
Gen Literar: Biografii si memorii
Nota recenzorului: 10 / 10
Vizualizari recenzie: 1656

Alte recenzii de la Ionel Teodoreanu:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie „Anna O” de Matthew Blake
Recenzie „Anna O” de Matthew Blake

O lectură frumos promovată de Editura Trei a ajuns și pe rafturile cititorilor din România. Iubesc orice thriller inteligent scris și aparent, "Anna O" este fix cartea care îmi trebuie pentru a avea parte de adrenalină și suspans. Îmi place foarte mult atunci când...

Recenzie ”Focul care ne unește” de Brittainy C. Cherry
Recenzie ”Focul care ne unește” de Brittainy C. Cherry

A fost odată un băiat pe care l-am iubit...așa a început totul Logan Francis Silverstone s-a dezvoltat într-un mediu înconjurat de haos, unde urletele, țipetele și drogurile erau monedele de schimb obișnuite, iar căldura și lumina lipseau cu desăvârșire. În acest...

Recenzie “Furia” de Alex Michaelides
Recenzie “Furia” de Alex Michaelides

Actul I Are loc o crimă pe o insulă privată a Greciei. Toți cei șapte prezenți acolo sunt invitații personali ai victimei, cunoștințe și prieteni vechi. Și scriitorul este unul dintre ei, așa că el ne zice povestea. Și nu o zice oricum ci ca și un prieten apropiat...

0 0 votes
Article Rating
Oana Maria Stefan este redactor Booknation.ro de 5 ani, 4 luni, 19 zile și a scris până acum 423 articole. Se află pe poziția 4 din 13 de redactori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Oana Maria Stefan aici. Oana Maria Stefan are și un blog pe care scrie - îl găsești aici.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments