Recenzie ”Criza migrației și influența acesteia asupra pieței muncii în spațiul UE”

de | nov. 19, 2022 | Afaceri și Economie, Non Fictiune, Recenzii cărți

ACUM GĂSEȘTI CARTEA PE edituradp.ro

Autoarea Andreea Florentina Nicolescu tratează în cartea ”Criza migrației și influența acesteia asupra pieței muncii în spațiul UE”, care reprezintă și teza de doctorat a dânsei, un subiect extrem de sensibil care este, totodată, una dintre cele mai mari provocări ale leadershipului european din ultimii ani. Criza migrației.

Coincidență sau nu, cartea apare într-un an extrem de delicat pentru țara noastră, în contextul în care se votează și se decide dacă România, printre alte țări, vor adera în sfârșit la spațiul Schengen – lectura cărții răspunzând la multe dintre problemele ridicate de comunitatea UE legat de acest subiect.

Cartea este structurată pe 8 capitole care aprofundează teme precum:

  • ce este criza refugiaților, când și de ce a început la nivel european
  • care sunt actorii principali care s-au implicat în gestionarea migrației, respectiv ce măsuri au fost adoptate la nivel european, care sunt condițiile pentru acordarea statutului de refugiat
  • ce efecte au migrația și pandemia COVID-19 asupra liberei circulații în spațiul Schengen
  • sistemele de azil europene respectiv țările care au implementat cele mai performante astfel de sisteme, câți bani se cheltuiesc per refugiat etc.
  • ce provocări au refugiații vis-a-vis de țările gazdă și cum se pot integra, în mod special pe piața muncii
  • cauzele istorice ale exodului și instrumentele de gestiune a crizei refugiaților din 2015
  • cum afectează criza refugiaților economia europeană și în ce manieră se cheltuiesc banii europeni în vederea gestionării problematicii migrației
  • dinamica refugiaților în interiorul UE, rutele de intrare, și, totodată, cum a fost afectată România de acest fenomen migraționist.

Cartea de față reprezintă o cercetare complexă a fenomenului migrației în Europa, dar dincolo de conținutul tehnic extrem de bine documentat, ne ajută să conștientizăm efectele migrației nu doar în ceea ce ne privește, ca locuitori ai spațiului european. Efectele migrației sunt resimțite în mod special de cei care sunt nevoiți să-și părăsească țara, pentru a se proteja de situații care le pun viața în pericol ori în alte situații pentru o viață mai bună din punct de vedere financiar.

Recomandăm această carte tuturor celor care doresc o informare în profunzime legat de fenomenul migrației, un subiect extrem de sensibil și complex, în care suntem cu toții implicați, în mod special în contextul războiului din Ucraina, aspect ce poate reprezenta subiectul unui nou volum.

ACUM GĂSEȘTI CARTEA PE edituradp.ro

Titlu: CRIZA MIGRAȚIEI ȘI INFLUENȚA ACESTEIA ASUPRA PIEȚEI MUNCII ÎN SPAȚIUL UE
Autor: Andreea Florentina Nicolescu
An apariție : 2022
Editura: EDITURA DIDACTICĂ ȘI PEDAGOGICĂ
Nr. Pagini: 263
Limba: Română
Gen Literar: Business, economie, finante
Nota recenzorului: 10 / 10
Vizualizari recenzie: 3420

Alte recenzii de la Andreea Florentina Nicolescu:

Top 100 cărți ale anului 2023

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie “Pacientul” de Jasper DeWitt

Recenzie “Pacientul” de Jasper DeWitt

Cum ar fii ca cineva să îți poată citi gândurile și să folosească cele mai mari temeri ale tale împotriva ta? Dacă ai frică de înălțime să te pună într-un Montagne Russe, dacă ai fobie de insecte să te ducă într-o pădure, dacă ai ceva rău ascuns în adâncul tău să îl...

Recenzie ”Prada” de Yrsa Sigurdardottir

Recenzie ”Prada” de Yrsa Sigurdardottir

Aceasta este o recomandare de thriller pentru pasionații de nordic noir. Mult mai bun decât mă așteptam. Atmosfera este macabră, plină de adrenalină și suspans, ipoteza alunecă pe o pantă a absurdului și la un moment dat chiar te întrebi la ce fel de explicații va...

Recenzie ”Impostorul” de Zadie Smith

Recenzie ”Impostorul” de Zadie Smith

Dacă ambientul unei cărți este reprezentat de epoca victoriană asta n-ar trebui să însemne decât că povestea are potențial și un avantaj clar mai ales dacă în centrul narațiunii este o femeie care ne oferă propria perspectivă a evenimentelor. În baza acestor...

5 1 vote
Article Rating

Notice: Undefined offset: 9 in /home/booknati/public_html/wp-content/plugins/booknation-tools/userbox.php on line 34
Booknation.ro este redactor Booknation.ro de 9 ani, 5 luni, 16 zile și a scris până acum 704 articole. Se află pe poziția 1 din 13 de redactori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Booknation.ro aici. Booknation.ro are și un blog pe care scrie - îl găsești aici.
Din dragoste pentru cărți, ne-am apucat de scris și s-a născut Booknation.ro 🙂
Subscribe
Notify of
guest

2 Comentarii
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Paula Irina

Un fenomen intens, cu radacini adânci in istoria lumii a fost tratat în carte cu o „peniță” a lumii moderne, evidențiind cauzele și provocările acestuia. Recomand această carte cu admirație profundă pentru autoare, pentru exemplul personal ridicat la un nivel de excelență profesională.

Mihai Cuza

Am citit cartea și mi-a plăcut foarte mult. Este genul de lectură care provoacă acele momente a-ha! Migrația apare că un simptom al unui complex larg de factori istorici, sociali, culturali, politici ori economici pe care lucrarea îi explică și îi clarifică excepțional. Cu excepția unui singur capitol care îi interesează mai mult pe cercetătorii din economie, se citește ca o poveste. O poveste nu tot timpul frumoasă, dar o poveste a lumii reale în care trăim.
Recomand!