Recenzie: „Oceanul vieții” de Callum Roberts

de | nov. 22, 2019 | Educație, Literatură Contemporană, Recenzii cărți

🔥 CARTEA OCEANUL VIEȚII ARE REDUCERE PE:

Prin cartea sa, Oceanul Vieții, Callum Roberts, un important  biolog marin trage un semnal de alarmă și ne îndeamnă să fim prevăzători și chibzuiți cu exploatarea acestei componente substanțiale a planetei ce pare a se afla într-un real pericol din cauza poluării, exploatării excesive și încălzirii globale. Roberts face un mic istoric al oceanelor de la începuturile formării lor până în prezent, atrăgând atenția că în ultimii câțiva zeci de ani schimbările climaterice și acțiunile omului au accelerat deteriorarea acestui mediu de care avem atâta nevoie.

Mergând pe urmele lăsate de omenire în interacțiunea cu oceanul, autorul dezvoltă ideea conservării apelor și limitării pescuitului cu scopul de a salva specii de la dispariție dar și de a păstra habitatul natural și curat. Făcând abstracție de câțiva deschizători de drum în studiul oceanelor și al impactului factorului uman asupra lui, doar în ultimii câțiva zeci de ani acest fenomen de prevenire și salvare a luat amploare. Atenți mai ales la poluarea și distrugerea mediului terestru, partea oceanica a rămas în umbră și nu a beneficiat de același interes, iar momentul în care schimbările au fost conștientizate a venit ca un adevărat șoc pentru oamenii de știință.

Deși se declară optimist, autorul dedică ultima parte a cărții explicării și stabilirii unor metode de a retrasa proporțiile, de a exclude pe cât posibil poluarea și efectele negative ale acțiunii umane asupra mediului marin. Este sigur că dacă măsurile pe care le trasează vor fi implementate mai sunt șanse să salvăm oceanul de la distrugere. Pentru a deschide ochii celor neinițiați, afișează o serie de fotografii cu dezastrul lăsat în urma de oameni, profanarea acestui habitat este evidentă. Ne îndeamnă la acțiuni drastice și imediate deoarece este singurul mod în care răul deja făcut să nu se transforme în ceva ireversibil și permanent.

Dacă îți place recenzia cărții OCEANUL VIEȚII, atunci vezi 👉 lista cărților scrise de Callum Roberts

Nu este o lectură ușoară, este greoaie, plină de noțiuni științifice și argumentate ale transformărilor suferite de teritoriul marin pe perioada evoluției și interacțiunii cu umanitatea. Autorul ne poartă prin toate etapele evoluției acestui mediu, ne vorbește despre schimbarea curenților oceanici, zone moarte, încălzire, creșterea nivelului mărilor, aciditate, zone devastate de acumularea deșeurilor, poluare sonoră, dispariția unor specii, diverse epidemii și multe fenomene tragice ce par a se repeta.

Consecințele acțiunilor umane sunt devastatoare și deprimante. Problema ridicată de Roberts nu este una care poate fi ignorată, ci conștientizată pentru a putea fi gestionată cu responsabilitate și efecte maxime.  Soarta omenirii este strâns legată de cea a oceanului. Supremația și exploatarea omului pun în pericol viața marină, iar autorul face un plan pentru a susține habitatul oceanic și pentru a repopula acest mediu. Concluzia este una singură:

Putem conviețui alături de natura sălbatică. Alternativa este autodistrugerea.

🔥 CUMPĂRĂ CARTEA OCEANUL VIEȚII CU REDUCERE DE PE:

Vezi Top 100 cărți ale anului 2022
Titlu: Oceanul Vieții
Autor: Callum Roberts
An apariție : 2019
Editura: NEMIRA
Nr. Pagini: 504
Limba: Română
Gen Literar: Stiinte
Nota recenzorului: 8 / 10
Vizualizari recenzie: 270

Alte recenzii de la Callum Roberts:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”Te rog, nu mă iubi” de Vi Keeland

Recenzie ”Te rog, nu mă iubi” de Vi Keeland

Totul începe cu o iubire interzisă... Annalise și Bennett fac cunoștință în momentul în care află că se vor lupta pentru același post de muncă. Aceștia sunt gata să își pună armele la bătaie și să scoată tot ce au mai bun pentru a câștiga. Numai că între ei și...

Recenzie ”Perfecți” de Cecelia Ahern

Recenzie ”Perfecți” de Cecelia Ahern

Celestine North, perfectă printre Defecți... Celestine North este acum fugară, dar toată lumea o privește ca pe o eroină. Celestine este cea mai Defectă și cea mai însemnată persoană din toată țara, dar e un exemplu. Nimeni nu a făcut ce a reușit ea să facă față de...

Recenzie ”Defecți” de Cecelia Ahern

Recenzie ”Defecți” de Cecelia Ahern

Defecți într-o lume Defectă Celestine North este o tânără care trăiește într-o țară defectă și crudă. În lumea lor, greșelile, păcatele, minciunile și închipuitele trădări aduse statului sunt pedepsite crunt. Ghilda este cea care dă sentințele, iar din Ghildă face...

0 0 votes
Article Rating
Angela este redactor Booknation.ro de 1353 zile și a scris până acum 447 articole. Se află pe poziția 3 din 40 de redactori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Angela aici. Angela are și un blog pe care scrie - îl găsești aici.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments