Recenzie ”Operațiunea Cezar” de Garance Le Caisne

Titlu: Operațiunea Cezar
Autor: Garance Le Caisne
An apariție : 2017
Editura: RAO
Nr. Pagini: 204
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Recenzie de Diana Daniela Macovei
Publicată la 29.07.2017
Nota recenzorului: n/a
Recenzie ”Operațiunea Cezar” de Garance Le Caisne
Acordă o notă

Această carte este despre povestea suferințelor atroce la care sunt supuși sirienii de către regimul lui Bashar al-Assad.

Operațiunea Cezar este o nouă emblemă a cruzimii de care dau dovadă așa numiții oameni. Garance Le Caisne pune în lumina reflectoarelor noi dovezi, noi mărturii, noi voci care povestesc orori și dezastre ale războiului din Siria, în mijlocul căruia oameni nevinovați își pierd nu numai viața ci și integritatea de persoană.

Înainte de Revoluție, membrii regimului torturau pentru a obține informații, în prezent torturează pentru a ucide.

Confruntat cu o cruzime nemaiîntâlnită, unul dintre fotografii Poliției militare siriene este pus în fața celei mai mari provocări: să închidă ochii la ceea ce vede zilnic sau să caute o cale de a arăta lumii ceea ce se întâmplă între granițele Siriei. Dacă până mai ieri trebuia să fotografieze victime ale accidentelor rutiere, astăzi este nevoit să facă fotografii unor corpuri-mărturii ale torturilor.

-Se omoară, se torturează, se violează astăzi în Siria, nu doar ca o consecință atroce a unui război civil, ci într-un cadru politic care are intenția de a teroriza și a pedepsi…

Pe cel ce își va risca viața pentru a arăta lumii o frântură din infernul din Siria, îl vom cunoaște sub numele de Cezar. Ajuns la capătul puterii, martor zilnic al grozăviilor de necrezut, înfăptuite de regimul și oamenii lui Bashar al-Assad, bântuit la fiecare închidere a pleoapelor de imaginea acelor trupuri torturate pe care ziua le pozează, Cezar hotărăște să fugă din calea terorii. Sami, un prieten bun, îi propune altceva.

Complexitatea tehnică și în același timp macabră prin care regimul sirian își documentează și clasează crimele ne duce cu șaptezeci de ani în urmă.

Astfel, ia naștere planul de a aduna fotografiile ororilor și de a le arăta lumii. Timp de doi ani, Cezar va copia fiecare poză făcută pentru Poliția militară siriană, o va depozita pe stick-uri, urmând ca, atunci când va părăsi Siria, să arate lumii ce înseamnă să trăiești sub regimul lui Bashar al-Assad.

-Noi suntem responsabili pentru ceea ce ni se întamplă astăzi, spune supraviețuitoarea. Să tăcem și să-i lăsăm pe dictatori să vorbească în locul nostru e ca și cum le-am semna un cec în alb. Tăcerea noastră după drama de la Hama ne-a adus aici. Câte familii nu știu nici măcar azi unde sunt rudele lor dispărute în timpul masacrului?

Cezar va reuși imposibilul. Va aduce în lumina reflectoarelor peste 45 000 de fotografii ale crimelor înfăptuite de regimul sirian. Va acorda zecilor de familii șansa de a afla cel puțin, ce s-a întâmplat cu membrii familiilor lor, va arăta lumii adevărata față a războiului din Siria și-i va lăsa pe restul să hotărască dacă atâta cruzime este de ajuns.

Îți place cartea până acum? Vezi și lista cărților scrise de Garance Le Caisne.

Voiam să facem cunoscute acele fotografii pentru ca familiile celor morți să știe că apropiații lor erau decedați. Trebuia ca oamenii să afle ce se întâmpla în pușcării și în centrele de detenție. Când Bashar al-Assad va cădea, regimul o să vrea să distrugă probele, asta e sigur.

Citind Operațiunea Cezar îți va fi rușine că te numești om. O titulatură nemeritată pentru acele bestii sălbatice din Siria care și-au mutilat semenii. Îți vine să plângi și te cuprinde groaza. Acea groază că oricând situația s-ar putea schimba. Groaza că și tu ai putea în viața asta fi victima unui sistem bolnav, a unor oameni dezumanizați și complet sălbăticiți.

Un cuvânt te poate trimite la închisoare. Regimul se menține prin teroare. Opresiunea e la ordinea zilei.

Să trăiești cu frică că orice și oricine te poate trăda, să-ți fie frică că oricând familia ta poate fi fărâmată și aruncată în pușcării, să-ți fie frică de ziua de mâine. Garance Le Caisne, alături de Cezar, ne oferă o imagine din infernul din Siria. Acel infern care durează de câțiva ani și pentru stoparea căruia nu s-a luat nici o măsură.

Când durerea se acumulează, omul învață să trăiască până la urmă cu ea.

Alegând să citiți Operațiunea Cezar vă asumați răspunderea ororilor ce vi se vor derula în fața ochilor. Aceasta nu este o carte pentru oricine, și nu orice cititor o va putea duce la bun sfârșit, dar este o poveste ce merită auzită.

Precum fostele țări ale blocului din Est, Siria notează, clasează, arhivează orice informație, orice document. acest stat suspectează pe toată lumea și încearcă să prevină orice abatere de la reguli. În cadrul administrației regimului, nimeni n-are încredere în nimeni.

Un volum disponibil și pe site-ul Editurii RAO.

Fotografii Poliție militare siriene nu sunt decât o verigă a unui lanț al morții. Fac clișee cu cadavre și le arhivează.

Dacă îți plac articolele noastre, încurajează-ne cu un share :)

📚 CONCURS NOU:

PLINUL DE CĂRȚI!

Am dat drumul la un concurs inedit în care poți câștiga 7 super cărți 📖! Dă click pe butonul de mai jos pentru a te înscrie și pentru a descoperi cărțile! 👍

PARTICIPĂ LA CONCURS

POST A COMMENT.