Recenzie „Peisaje interioare” de Corneliu Irimia

by | Mar 1, 2020 | Literatură Contemporană, Psihologie, Recenzii cărți

🔥 CARTEA PEISAJE INTERIOARE ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► EMAG.RO

„Ca terapeut sunteţi un fel de detectiv particular ce caută răul din om, virusul psihologic care s-a cuibărit în sufletul pacientului.”

Peisaje interioare de Corneliu Irimia este, după cum sugerează şi titlul, o carte despre dedesubturile minţii noastre. O carte deloc voluminoasă, dar destul de complexă prin analiza şi rescrierea unui trecut din punct de vedere psihologic şi emoţional.

O întâlnim pe Alina în vârsta de treizeci de ani, care urmează şedinţe de psihoterapie de aproape trei ani de zile. O Alina care obişnuia să „aline” suferinţele celorlalţi, o Alina care îşi asuma rolul de „soră medicală” în mod inconştient pentru cei aflaţi într-un impas al vieţii lor. O Alina care atrăgea suferinţa şi se dedica ei.

„Am suferit suferinţa mea. Am suferit suferinţa mamei. Cum să mă eliberez de ceva ce a fost în trecut, de ceva ce mai păstrez încă în mine, în corpul meu?”

Totuşi, la un moment dat, realizează că ceva este în neregulă cu viaţa ei şi gândurile sale şi alege să descopere şi să dărâme propriile bariere formate şi ridicate cu multă migală încă din fragedă copilărie. Ziduri de nepătruns au stopat o evoluţie psihologică optimă pentru copila şi adolescenta Alina din cauza unor părinţi aflaţi într-un conflict permanent… şi din cauza unui tată mai mult absent şi a unei mame dependente de suferinţă.

📚 Îți place cartea până acum? Vezi toată lista de cărți scrise de Corneliu Irimia

Astfel, în viaţa de tânăr adult începe o luptă feroce a Alinei cu proprii demoni ai trecutului şi ai prezentului, vizitând cu conştiinciozitate cabinetul unui psiholog şi desfăcând fir cu fir traumele personale şi ale părinţilor săi.

„Oare de ce nu acceptă unii oameni că nu trebuie să fii neapărat nebun, că poţi avea nevoie de o mică clarificare, de o mică îndrumare când nu vezi limpede, când totul e ceţos, când nu mai ştii unde eşti, cine eşti?”

Este o carte care te captivează, dacă eşti atras de domeniul psihologiei şi dacă ai o oarecare curiozitate despre ce se petrece în spatele uşilor închise ale cabinetului, deoarece descoperi modul de gândire atât al pacientului, cât şi al terapeutului printr-o minuţioasă analiză psihologică din partea fiecăruia.

 „Bucuria zilei de astăzi este tot ce avem. Iar frica este Falsul prin definiţie. Este iluzia că suntem mici, neputincioşi, învinşi, sclavi ai propriilor tendinţe de eşec şi forţelor destinului care, nu se ştie de ce, ne-ar vrea răul. Un univers atât de perfect – să ne uităm la cer, la stele – de ce ar fi interesat să ne genereze suferinţă?”

🔥 CARTEA PEISAJE INTERIOARE ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► EMAG.RO
Titlu: Peisaje Interioare
Autor: Corneliu Irimia
An apariție : 2017
Editura: TREI
Nr. Pagini: 192
Limba: Română
Gen Literar: Psihologie, Pedagogie
Publicată la 1.03.2020
Nota recenzorului: 9/10

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”Noi doi” de Diana Farca

Recenzie ”Noi doi” de Diana Farca

Titlu: Noi doi Autor: Diana Farca An apariție: 2020 Editura: Eleprint Număr de pagini: 167 Despre autor: Diana Farca este o autoare de beletristică care a debutat cu romanul ”La limită”, un roman ce se încadrează la ficțiune, istorie și romance. Următoarea carte...

Recenzie ”Copilărie fermecată” de Ioana Trif

Recenzie ”Copilărie fermecată” de Ioana Trif

Cine nu are bătrân să își cumpere, spune un vechi proverb. Sau cine nu are bunici, poate savura atmosfera blândă și plină de căldură din preajma lor citind cartea Copilărie fermecată de Ioana Trif. Pe tot parcursul lecturării predomină o stare de liniște sufletească,...

Recenzie ”Vacanță la Kyoto” de BARAZSULY ETA

Recenzie ”Vacanță la Kyoto” de BARAZSULY ETA

În ultimele zile cerul a avut o seninătate în albastrul lui care mă îndemna la visare. Nu știu dacă ați reușit și voi să îl observați, dar pe mine m-a cucerit întru totul. Mi-am luat cartea pe care mi-am programat să o citesc săptămâna aceasta, un scaun confortabil pe...

Ana Dumitraşc este redactor Booknation.ro de 1226 zile și a scris până acum 53 articole. Se află pe poziția 21 din 143 de redatori, fiind astfel un redactor în creștere. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Ana Dumitraşc aici.
Doar un cititor pasionat...
0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments