Recenzie: „Relatarea unui naufragiat” de Gabriel Garcia Marquez

de | aug. 30, 2019 | Beletristică, Literatură Contemporană, Memorii, Recenzii cărți

🔥 CARTEA RELATAREA UNUI NAUFRAGIAT ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► LIB. DELFIN

“Relatarea unui naufragiat” nu este una dintre cărțile cunoscute ale lui Gabriel Garcia Marquez. Nici măcar nu este o carte de ficțiune, imaginată de el. Este, de fapt, așa cum îi indică și titlul o carte – reportaj. Sau mai degrabă o relatare a unor evenimente din viața reală. Aceasta a fost inspirată și compusă pe vremea când scriitorul columbian era jurnalist pentru El Espectador.

În anul 1955, Gabriel Garcia Marquez lucra pentru acest ziar din Bogota. În luna februarie, un număr de persoane ce făcea parte din echipajul navei distrugător Caldas, a avut de suferit din cauza furtunii. Ei au fost aruncați peste bord de valurile puternice. Și apoi au dispărut din fața colegilor lor de pe navă.

La zece zile mai târziu, unul dintre aceștia, singurul supraviețuitor, a apărut, mai mult mort decât viu, pe o plajă pustie din nordul Columbiei.

Cartea a luat mai întâi forma unei serii de articole în ziar scrise de Gabriel Garcia Marquez

Dar tot ceea ce apare în scriere este la persoana I. Și cum însăși scriitorul spunea, sunt fix cuvintele supraviețuitorului marinar. Volumul de față relatează o povestire dramatică în 14 episoade. În aceasta, Luis Alejandro Velasco, eroul nostru, înșiră de la cap la coadă tot ceea ce i s-a întâmplat. Deși bărbatul odată găsit a fost considerat erou, un fel de Robinson Crusoe, prin acordarea repetatelor interviuri lui Gabriel Garcia Marquez a devenit un antierou pentru statul columbian.

Asta pentru că deși inițial s-a lăsat dus de nas de faimă și de bani, un fel de șpagă data de statul impricinat, prin mărturisirea reală a faptelor, a făcut să se vadă care au fost adevărații vinovați. Restul membrilor echipajului care a dispărut în mare și el nu au suferit asta doar din cauza furtunii puternice. Nava distrugător era suficient de solidă și putea face față unor asemenea piedici. Însă încărcăturile ilegale de pe vas, pe care statul columbian a încercat atât de mult să le mușamalizeze, au dus la acest pericol real.

Datorită reportajului lui Gabriel Garcia Marquez legat de faptele reale petrecute a văzut lumina tiparelor cartea “Relatarea unui naufragiat”

8 membri ai echipajului navei Caldas sunt aruncați în Marea Caraibilor. Dar doar unul singur dintre ei reușește să se salveze pe o barcă fără nici un instrument de folos. Bărbatul a plutit în derivă de-a lungul a aproape 10 zile, fără apă de băut și fără mâncare. Temându-se în același timp de rechinii fioroși care apăreau în jurul bărcii cu o precizie de ceas elvețian în fiecare zi.

Însă, pentru că a scăpat cu viață, însă nu fără sechele, Luis Alejandro Velasco a văzut și a simțit în sfârșit sub tălpi pământul. Abia în cea de-a 10-a zi după naufragiu.

Mi-a plăcut mult povestea despre lupta pentru supraviețuire. Și am empatizat foarte mult cu personajul care a trebuit să sufere nu doar de foamete și însetare. Ci și de însingurare și frică timp de 10 zile, pe întinderea nesfârșită a mării.

Cu toate că nu am citit încă altceva de la Gabriel Garcia Marquez, consider cartea reportaj “Relatarea unui naufragiat” o bună primă pătrundere în opera scriitorului columbian. În plus, coperta minunată de la Editura RAO a făcut experiența lecturii și mai bună.

📚 Ți-a plăcut recenzia cărții RELATAREA UNUI NAUFRAGIAT?

Vezi toată lista de cărți scrise de Gabriel Garcia Marquez sau...

🔥 CUMPĂRĂ CARTEA RELATAREA UNUI NAUFRAGIAT CU REDUCERE DE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► LIB. DELFIN
Titlu: Relatarea Unui Naufragiat
Autor: Gabriel Garcia Marquez
An apariție : 2016
Editura: RAO
Nr. Pagini: 142
Limba: Română
Gen Literar: Literatura contemporana
Publicată la 30.08.2019
Nota recenzorului: 9

📫 Abonează-te la noutățile noastre


Îți trimitem un email pe săptămână cu cele mai interesante concursuri și reduceri irezistibile la cărți!

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”Bucuria de a fi în formă” de Irina Alionte

Recenzie ”Bucuria de a fi în formă” de Irina Alionte

De ce am citit cartea aceasta? Pentru că e timpul să accept o provocare. Iar cartea aceasta este o provocare. Te provoacă să îndrăznești să te transformi. Să te transformi în ceea ce te va face să te simți bine în propria piele. De ce o recomand și altora? Pentru că...

Recenzie „Mexican Gothic” de Silvia Moreno-Garcia

Recenzie „Mexican Gothic” de Silvia Moreno-Garcia

Cred că trebuie menționat din start că e o carte pe care o recomand fanilor lui King, adică celor care au înclinație către supranatural, paranormal și ocult. Este o poveste bine gândită și cu un final elaborat minuțios care în mare măsură acoperă semnele de întrebare,...

Recenzie „Lolita” de Vladimir Nabokov

Recenzie „Lolita” de Vladimir Nabokov

"Lolita, lumina vieții mele, focul coapsei mele, păcatul meu, sufletul meu." Lo-lee-ta: vârful limbii făcând o călătorie de trei pași pe palat, ca să atingă, la trei, pe dinți. Era Lo, diminuată, dimineață, în picioare de patru picioare, într-un șosete, era Lola în...

0 0 votes
Article Rating
Oana Maria Stefan este redactor Booknation.ro de 1021 zile și a scris până acum 276 articole. Se află pe poziția 3 din 37 de redatori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Oana Maria Stefan aici. Oana Maria Stefan are și un blog pe care scrie - îl găsești aici.
Subscribe
Notify of
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments