Recenzie: “Relatarea unui naufragiat” de Gabriel Garcia Marquez

by | Aug 30, 2019 | Beletristică, Literatură Contemporană, Memorii, Recenzii cărți

🔥 CARTEA RELATAREA UNUI NAUFRAGIAT ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► EMAG.RO

“Relatarea unui naufragiat” nu este una dintre cărțile cunoscute ale lui Gabriel Garcia Marquez. Nici măcar nu este o carte de ficțiune, imaginată de el. Este, de fapt, așa cum îi indică și titlul o carte – reportaj. Sau mai degrabă o relatare a unor evenimente din viața reală. Aceasta a fost inspirată și compusă pe vremea când scriitorul columbian era jurnalist pentru El Espectador.

În anul 1955, Gabriel Garcia Marquez lucra pentru acest ziar din Bogota. În luna februarie, un număr de persoane ce făcea parte din echipajul navei distrugător Caldas, a avut de suferit din cauza furtunii. Ei au fost aruncați peste bord de valurile puternice. Și apoi au dispărut din fața colegilor lor de pe navă.

La zece zile mai târziu, unul dintre aceștia, singurul supraviețuitor, a apărut, mai mult mort decât viu, pe o plajă pustie din nordul Columbiei.

Cartea a luat mai întâi forma unei serii de articole în ziar scrise de Gabriel Garcia Marquez

Dar tot ceea ce apare în scriere este la persoana I. Și cum însăși scriitorul spunea, sunt fix cuvintele supraviețuitorului marinar. Volumul de față relatează o povestire dramatică în 14 episoade. În aceasta, Luis Alejandro Velasco, eroul nostru, înșiră de la cap la coadă tot ceea ce i s-a întâmplat. Deși bărbatul odată găsit a fost considerat erou, un fel de Robinson Crusoe, prin acordarea repetatelor interviuri lui Gabriel Garcia Marquez a devenit un antierou pentru statul columbian.

Asta pentru că deși inițial s-a lăsat dus de nas de faimă și de bani, un fel de șpagă data de statul impricinat, prin mărturisirea reală a faptelor, a făcut să se vadă care au fost adevărații vinovați. Restul membrilor echipajului care a dispărut în mare și el nu au suferit asta doar din cauza furtunii puternice. Nava distrugător era suficient de solidă și putea face față unor asemenea piedici. Însă încărcăturile ilegale de pe vas, pe care statul columbian a încercat atât de mult să le mușamalizeze, au dus la acest pericol real.

📚 Îți place cartea până acum? Vezi toată lista de cărți scrise de Gabriel Garcia Marquez

Datorită reportajului lui Gabriel Garcia Marquez legat de faptele reale petrecute a văzut lumina tiparelor cartea “Relatarea unui naufragiat”

8 membri ai echipajului navei Caldas sunt aruncați în Marea Caraibilor. Dar doar unul singur dintre ei reușește să se salveze pe o barcă fără nici un instrument de folos. Bărbatul a plutit în derivă de-a lungul a aproape 10 zile, fără apă de băut și fără mâncare. Temându-se în același timp de rechinii fioroși care apăreau în jurul bărcii cu o precizie de ceas elvețian în fiecare zi.

Însă, pentru că a scăpat cu viață, însă nu fără sechele, Luis Alejandro Velasco a văzut și a simțit în sfârșit sub tălpi pământul. Abia în cea de-a 10-a zi după naufragiu.

Mi-a plăcut mult povestea despre lupta pentru supraviețuire. Și am empatizat foarte mult cu personajul care a trebuit să sufere nu doar de foamete și însetare. Ci și de însingurare și frică timp de 10 zile, pe întinderea nesfârșită a mării.

Cu toate că nu am citit încă altceva de la Gabriel Garcia Marquez, consider cartea reportaj “Relatarea unui naufragiat” o bună primă pătrundere în opera scriitorului columbian. În plus, coperta minunată de la Editura RAO a făcut experiența lecturii și mai bună.

🔥 CARTEA RELATAREA UNUI NAUFRAGIAT ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► EMAG.RO
Titlu: Relatarea Unui Naufragiat
Autor: Gabriel Garcia Marquez
An apariție : 2016
Editura: RAO
Nr. Pagini: 142
Limba: Română
Gen Literar: Literatura contemporana
Publicată la 30.08.2019
Nota recenzorului: 9/10

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”În armonie cu natura” de Andreea Ilie

Recenzie ”În armonie cu natura” de Andreea Ilie

Despre autor: Andreea Ilie este o adolescentă de doar 15 ani, care a debutat anul acesta, în plină pandemie, cu romanul pentru copii ”În armonie cu natura”. Ea a fost dintotdeauna fascinată de magia și farmecul pădurii  care au inspirat-o să scrie această carte...

Recenzie “Orbi” de Petronela Rotar

Recenzie “Orbi” de Petronela Rotar

Spre rușinea mea de cititor, Petronela Rotar este primul autor român pe care îl citesc. 🙂 Nu mă întrebați de ce nu am dat până acum literaturii noastre o șansă, nu am răspuns, însă vă pot spune că de acum înainte voi vedea lucrurile altfel și voi face o schimbare în...

Recenzie „O iubeam” de Anna Gavalda

Recenzie „O iubeam” de Anna Gavalda

Nu sunt mulți autori francezi pe care i-am îndrăgit. Nici cărțile care conțin doar dialog, fără altă narațiune sau descriere, nu sunt preferatele mele. Însă O iubeam de Anna Gavalda este o carte bună și relaxantă pe care o poți citi în maxim trei ore. Are aproape 180...

Oana Maria Stefan este redactor Booknation.ro de 639 zile și a scris până acum 205 articole. Se află pe poziția 7 din 142 de redatori, fiind astfel un 👑 Super Erou Booknation.ro. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Oana Maria Stefan aici.
0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments