Recenzie ,,Trenul orfanilor” de Christina Baker

Titlu: Trenul Orfanilor
Autor: Christina Baker Kline
An apariție : 2015
Editura: TREI
Nr. Pagini: 368
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Recenzie de Irina Nicoleta
Publicată la 2.02.2018
Nota recenzorului: n/a
Acordă o notă

🔥 CARTEA TRENUL ORFANILOR ARE REDUCERE PE:

► CARTEPEDIA.RO► LIBRIS.RO► ELEFANT.RO► CARTURESTI.RO

Trenul orfanilor este un roman format din perspectivele a două personaje. Vivian Daly și Molly Ayer. Autoarea prezintă două povești de viață în paralel, care fac ca cele două personaje să fie mai asemănătoare decât par.

Cartea începe cu perspectiva lui Molly, scrisă la persoana a III-a și încadrată în anul 2011, în Maine, intercalată apoi cu perspectiva lui Vivian, care este la persoana I și prezintă trecutul ei, începând cu perioada dintre 1854 și 1929 în care așa-numitele “trenuri ale orfanilor” străbăteau în mod regulat distanța dintre orașele de pe Coasta de Est și ținuturile din Midwest.

Încă din prolog se anunță a fi un roman cu o poveste zguduitoare despre schimbare și curaj. Abordează o temă fragilă a familiei scrisă într-un mod emoționant. Vorbește despre noi începuturi și prietenii dintre cele mai neașteptate.

Trenul orfanilor este încadrat la categoria Fiction Connection, însă la fel de bine se potrivește și la dramă și psihologie pentru întregul plot.

Christina Baker Kline s-a născut în Anglia și este cunoscută ca romancier. Este autoare a șapte romane, printre care și Trenul orfanilor -deocamdată singurul tradus la noi- și co-autoare a cinci cărți non-ficționale.

Amplasat în Spruce Harbor și totodată în epoca apăsătoare din Minnesota, romanul lui Kline subliniază povestea acestor trenuri care au transportat mii de copii orfani sau abandonați, a căror soartă avea să depindă doar de noroc. Atunci când, pentru a scăpa de casa de corecție, Molly Ayer se angajează să o ajute pe bătrâna Vivian Daly să facă ordine în pod, se dovedește că cele două au multe în comun, iar tânăra nu se mai simte atât de singură.

Îți place cartea până acum? Vezi și lista cărților scrise de Christina Baker Kline .

Perspectivele lui Vivian prezintă perioada propriei copilării. De origine irlandeză, ea este unul din copii trimiși cu trenul de la New York City către un viitor nesigur, în care nimeni nu-i putea garanta că va îndura o junețe plină de lipsuri sau va fi adoptată de o familie bună la suflet. Mult mai târziu, Vivian se întoarce în est, unde duce o viață liniștită, ultimele sale legături cu trecutul aflându-se în cutii, în pod.

Kline descrie memorabil legătura dintre Molly, tânăra cu probleme emoționale din pricina criticilor neîntrerupte a căror a fost țintă, și Vivian, care își vede propria copilărie nefericită reflectată în rebela Molly. O poveste profund impresionantă, adusă la suprafață din negurile trecutului – spun cei de la Kirkus Reviews.

Se pare că am dobândit o slăbiciune pentru romanele care se bazează pe un eveniment istoric, iar dacă mai este și unul emoționant, atunci cartea respectivă m-a câștigat complet. Trebuie să recunosc, am avut unele momente în care nu-mi venea să citesc în continuare, mai ales dacă apucam să las cartea din mână la perspectiva lui Vivian.

Nu știu exact de ce, dar mi-a trecut rapid, odată ce am ajuns la miezul poveștii. Acest roman are de toate. Poveste de dragoste, trecut emoționant, lecții de viață care se desprind. Este o lucrare foarte reușită și clar mă văd cumpărând și alte cărți de la Christina Kline.

Îmi vine greu să recomand această carte doar pentru o categorie de “public”, pentru că merită citită din multe considerente. Cei care caută subiecte istorice în cărți, Trenul orfanilor este romanul potrivit. La fel și pentru cei care caută o poveste de dragoste sau de viață emoționantă, intensă și tulburătoare. Până și pentru psihologia personajelor merită citită! Doar să-i oferiți o șansă.

🔥 CARTEA TRENUL ORFANILOR ARE REDUCERE PE:

► CARTEPEDIA.RO► LIBRIS.RO► ELEFANT.RO► CARTURESTI.RO
Dacă îți plac articolele noastre, încurajează-ne cu un share :)

📚 CONCURS NOU:

PLINUL DE CĂRȚI!

Am dat drumul la un concurs inedit în care poți câștiga 7 super cărți 📖! Dă click pe butonul de mai jos pentru a te înscrie și pentru a descoperi cărțile! 👍

PARTICIPĂ LA CONCURS

POST A COMMENT.