Recenzie ,,Astrologie şi religie la greci şi romani” de Franz Cumont

Titlu: Astrologie şi Religie La Greci şi Romani
Autor: Franz Cumont
An apariție : 2018
Editura: Editura Herald
Nr. Pagini: 160
Limba: Română
Gen Literar: Alte Genuri
Recenzie de Irina Fodor
Publicată la 27.09.2018
Nota recenzorului: 7/10

🔥 CARTEA ASTROLOGIE ŞI RELIGIE LA GRECI ŞI ROMANI ARE REDUCERE PE:

► CARTEPEDIA.RO► LIBRIS.RO► ELEFANT.RO► CARTURESTI.RO

Astrologie şi religie la greci şi romani este o culegere de şase prelegerii a lui Franz Cumont care lămureşte influenţa cultului aştrilor asupra credinţelor greco-latine.

Franz Cumont este un istoric, arheolog şi filolog de origine belgiană, dar şi autor a câtorva encicopedii. El studiază intens tot ce ţine de Antichitatea târzie, mai ales religia şi istoria sa. Cartea a ajuns la tipar iniţial în anul 1912.

,,Astrologia este doar o ramură a matematicii, pe care cerul a relevat-o omenirii prin mişcările sale periodice.”

Astrologie şi religie la greci şi romani începe cu povestea caledonielor şi credinţele lor despre legătura aştrilor şi a zeilor. De exemplu, primul dintre  zei, Marduk a fost asociat cu Jupiter, iar zeului războiului, Nergal, Marte.

Urmează prelegerea dedicată Babilonului şi Greciei. Aici, se pune accentul pe noile descoperiri. În inima Mesopotamiei se dechid primele şcoli pentru a-i iniţia pe noi cercetători în metodele şi descoperirile astronomilor din Alexandria şi Atena.

Îți place cartea până acum? Vezi și lista cărților scrise de Franz Cumont.

,,Erau uimiţi că în timpul eclipselor Luna şi chiar Soarele însuşi pot să pălească şi credeau că un uriaş dragon negru le-a devorat sau le-a ascuns privirii. Cerul era, aşadar, scena unor necontenite lupte, alianţe şi amoruri, iar spectacolul acesta minunat a dat naştere unei mitologii luxuriante în care apăreau, nesupuşi niciunei legi, ci doar propriile lor pasiuni, toţi eroii fabulelor, toate animalele creaţiei, toate plăsmuirile imaginaţiei.”

Disiminarea în Apus, Teologia şi Mistica ancestrală- Etică şi cult se succed istoriei Greciei şi Babilonului. În această perioadă, concepţia astrologică se extinde pănâ în cultura lumii latine, revoluţionând-o aproape complet.

Prelegirea a VI-a este închinată Escatologiei (ştiinţa care studiază conceptele tuturor populaţiilor asupra finalul lumii şi, implicit, al omului individual). Franz Cumont apelează, aici, la filosofi consacraţi. Astfel, problema Căii Lactee şi a constelaţiilor a fost teoretizată de Platon, Panaetius sau de către Cicero.

Într-un final, Franz Cumont readuce problema astrologiei, cea a religiei şi chiar cea a credinţei în general, în faţa marelui public într-o carte mereu actuală, deşi publicată cu un secol în urmă.

🔥 CARTEA ASTROLOGIE ŞI RELIGIE LA GRECI ŞI ROMANI ARE REDUCERE PE:

► CARTEPEDIA.RO► LIBRIS.RO► ELEFANT.RO► CARTURESTI.RO
Dacă îți plac articolele noastre, încurajează-ne cu un share :)

📚 CONCURS NOU:

PLINUL DE CĂRȚI!

Am dat drumul la un concurs inedit în care poți câștiga 7 super cărți 📖! Dă click pe butonul de mai jos pentru a te înscrie și pentru a descoperi cărțile! 👍

PARTICIPĂ LA CONCURS

POST A COMMENT.