Recenzie “Astrologie şi religie la greci şi romani” de Franz Cumont

by | Sep 27, 2018 | Cultură Generală, Recenzii cărți, Științe Umaniste

🔥 CARTEA ASTROLOGIE ŞI RELIGIE LA GRECI ŞI ROMANI ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► EMAG.RO

Astrologie şi religie la greci şi romani este o culegere de şase prelegerii a lui Franz Cumont care lămureşte influenţa cultului aştrilor asupra credinţelor greco-latine.

Franz Cumont este un istoric, arheolog şi filolog de origine belgiană, dar şi autor a câtorva encicopedii. El studiază intens tot ce ţine de Antichitatea târzie, mai ales religia şi istoria sa. Cartea a ajuns la tipar iniţial în anul 1912.

,,Astrologia este doar o ramură a matematicii, pe care cerul a relevat-o omenirii prin mişcările sale periodice.”

Astrologie şi religie la greci şi romani începe cu povestea caledonielor şi credinţele lor despre legătura aştrilor şi a zeilor. De exemplu, primul dintre  zei, Marduk a fost asociat cu Jupiter, iar zeului războiului, Nergal, Marte.

Urmează prelegerea dedicată Babilonului şi Greciei. Aici, se pune accentul pe noile descoperiri. În inima Mesopotamiei se dechid primele şcoli pentru a-i iniţia pe noi cercetători în metodele şi descoperirile astronomilor din Alexandria şi Atena.

📚 Îți place cartea până acum? Vezi toată lista de cărți scrise de Franz Cumont

,,Erau uimiţi că în timpul eclipselor Luna şi chiar Soarele însuşi pot să pălească şi credeau că un uriaş dragon negru le-a devorat sau le-a ascuns privirii. Cerul era, aşadar, scena unor necontenite lupte, alianţe şi amoruri, iar spectacolul acesta minunat a dat naştere unei mitologii luxuriante în care apăreau, nesupuşi niciunei legi, ci doar propriile lor pasiuni, toţi eroii fabulelor, toate animalele creaţiei, toate plăsmuirile imaginaţiei.”

Disiminarea în Apus, Teologia şi Mistica ancestrală- Etică şi cult se succed istoriei Greciei şi Babilonului. În această perioadă, concepţia astrologică se extinde pănâ în cultura lumii latine, revoluţionând-o aproape complet.

Prelegirea a VI-a este închinată Escatologiei (ştiinţa care studiază conceptele tuturor populaţiilor asupra finalul lumii şi, implicit, al omului individual). Franz Cumont apelează, aici, la filosofi consacraţi. Astfel, problema Căii Lactee şi a constelaţiilor a fost teoretizată de Platon, Panaetius sau de către Cicero.

Într-un final, Franz Cumont readuce problema astrologiei, cea a religiei şi chiar cea a credinţei în general, în faţa marelui public într-o carte mereu actuală, deşi publicată cu un secol în urmă.

🔥 CARTEA ASTROLOGIE ŞI RELIGIE LA GRECI ŞI ROMANI ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► EMAG.RO
Titlu: Astrologie şi Religie La Greci şi Romani
Autor: Franz Cumont
An apariție : 2018
Editura: HERALD
Nr. Pagini: 160
Limba: Română
Gen Literar: Alte Genuri
Publicată la 27.09.2018
Nota recenzorului: 7/10

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”Copilărie fermecată” de Ioana Trif

Recenzie ”Copilărie fermecată” de Ioana Trif

Cine nu are bătrân să își cumpere, spune un vechi proverb. Sau cine nu are bunici, poate savura atmosfera blândă și plină de căldură din preajma lor citind cartea Copilărie fermecată de Ioana Trif. Pe tot parcursul lecturării predomină o stare de liniște sufletească,...

Recenzie ”Vacanță la Kyoto” de BARAZSULY ETA

Recenzie ”Vacanță la Kyoto” de BARAZSULY ETA

În ultimele zile cerul a avut o seninătate în albastrul lui care mă îndemna la visare. Nu știu dacă ați reușit și voi să îl observați, dar pe mine m-a cucerit întru totul. Mi-am luat cartea pe care mi-am programat să o citesc săptămâna aceasta, un scaun confortabil pe...

Recenzie ”Patimi înălțătoare” de Rafaela Melinte

Recenzie ”Patimi înălțătoare” de Rafaela Melinte

M-am obișnuit atunci când citesc să îmi iau ceva bun lângă mine. Fie îmi fac prăjituri cu diferite arome, fie îmi iau câteva semințe gustoase pe care le asezonez mereu cu un ceai, cafea sau ciocolată caldă. În ultima vreme, am început să citesc tot mai mult și mi-am...

Irina Fodor este redactor Booknation.ro de 1197 zile și a scris până acum 74 articole. Se află pe poziția 17 din 143 de redatori, fiind astfel un Redactor Activ. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Irina Fodor aici.
0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments