Recenzie ”Istoria Catalunyei” de Jaume Sobrequés i Callicó

de | oct. 29, 2020 | Istorie, Recenzii cărți

🔥 CARTEA ISTORIA CATALUNYEI ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► LIB. DELFIN

Că istoricul, slujind, atât cât îi stă în puteri, adevărul, este dator și țării sale, este ceva ce mi-am asumat din ziua în care am publicat primele studii asupra trecutului catalan. Jaume Sobrequés i Callicó

Am descoperit informații despre cultura catalană, pentru prima dată, prin cărțile publicate la Editura Meronia. Mi-au plăcut atât de mult poveștile pe care le cuprindeau cărțile Firul de argint, Republica Invizibilă, sau Insula Flaubert, încât am vrut să aflu cât mai multe noi informații despre această cultură. Lăsând la o parte faptul că sunt absolut fascinată de Barcelona. 😊

Dorința mi-a fost îndeplinită în momentul în care am început să lecturez cartea „Istoria Catalunyei”, scrisă de Jaume Sobrequés i Callicó, un reputat istoric catalan, care s-a făcut remarcat prin pasiunea pe care a pus-o în prezentarea culturii catalane. Am descoperit astfel, că această carte este prima traducere în limba română a istoriei acestei culturi. Ceea ce reprezintă un câștig atât pentru catalani, cât și pentru noi, românii îndrăgostiți de frumoasa Barcelona. Și nu numai.

Cartea a mai fost tradusă în numeroase alte limbi de circulație internațională, precum engleza, franceza, spaniola, italiana, sau germana. Motivul acestor traduceri numeroase nu a fost legat de imagine sau vânzare, ci a fost acela de a oferi posibilitatea străinilor să afle totul despre istoria catalană dintr-o carte complexă și completă.

De ce complexă? Pentru că autorul s-a focusat atât pe elementele din sfera politică, cât și pe cele din sfera socială și culturală. Astfel că, cititorul și-a putut forma o imagine clară a evoluției unei națiuni și a putut observa desfășurarea evenimentelor din Antichitate și până la tranziția și consolidarea democratică a Catalunyei.

Cartea este destinată, în special, domeniului educației naționale, însă poate fi lecturată și de persoanele pasionate de istoria internațională. Obiectivul principal este acela de a înțelege parcursul istoriei Catalunyei, modul în care această națiune s-a format și a rezistat în fața a trei dictaturi și, cel mai important, ce rol a avut în istoria europeană.

Pentru o mai bună înțelegere a informațiilor prezentate, autorul a inclus în această carte hărți grafice, un arbore genealogic al regilor catalani, dar și o scurtă cronologie a evenimentelor importante din istoria Catalunyei. Acest lucru ne ajută să înțelegem logica desfășurării evenimentelor.

În cazul în care sunteți interesați să aflați informații și despre viața autorului, veți găsi câteva detalii despre acesta în prefața cărții. Tot acolo, puteți descoperi și titlurile celorlalte publicații ale sale. Din păcate, acestea nu sunt traduse în limba română. Dar, cred că le puteți citi cu ușurință și în limba engleză, sau o altă limbă cu care sunteți familiarizați.

Informațiile pe care le veți regăsi în carte nu sunt o înșiruire de ani și de nume. Sunt prezentate sub forma unui roman, nu a unei enciclopedii. Tocmai acesta a fost motivul pentru care eu am lecturat cu plăcere această carte. Și cu exact aceași plăcere o voi recomanda mai departe. Lectură plăcută!

📚 Ți-a plăcut recenzia cărții ISTORIA CATALUNYEI?

Vezi toată lista de cărți scrise de Jaume Sobrequés i Callicó sau...

🔥 CUMPĂRĂ CARTEA ISTORIA CATALUNYEI CU REDUCERE DE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► LIB. DELFIN
Titlu: Istoria Catalunyei
Autor: Jaume Sobrequés i Callicó
An apariție : 2019
Editura: MERONIA
Nr. Pagini: 264
Limba: Română
Gen Literar: Istorie
Publicată la 29.10.2020
Nota recenzorului: 9

📫 Abonează-te la noutățile noastre


Îți trimitem un email pe săptămână cu cele mai interesante concursuri și reduceri irezistibile la cărți!

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie „Rătăcirile fetei nesăbuite” de Mario Vargas Llosa

Recenzie „Rătăcirile fetei nesăbuite” de Mario Vargas Llosa

Mario Vargas Llosa și „Rătăcirile fetei nesăbuite” care au ajuns cu plăcere în topul cărților mele, de succes. Da, da, eu m-am îndrăgostit! De fapt, mă îndrăgostesc de autorii care: îmi creează atmosfera lui Zweig, are povestea lui Marquez, realitatea lui Maugham,...

Recenzie ”Penelopiada” de Margaret Atwood

Recenzie ”Penelopiada” de Margaret Atwood

Cartea face parte dintr-o colecție, Canongate Myth Series, care cuprinde 100 de nuvele scrise de scriitori din toată lumea cu diferite subiecte reinterpretate din diverse mitologii. Având ca personaje principale monștri sacri ai mitologiei, propune variante...

Recenzie ”Cât aur ascund aceste coline” de C Pam Zhang

Recenzie ”Cât aur ascund aceste coline” de C Pam Zhang

What makes a home a home? Mă așteptam la o altfel de poveste, la ceva apropiat de un scenariu de film country. Dar este altceva. Este o dramă care vorbește de sacrificii și de lipsa de opțiuni. Este povestea unei familii greu încercate, de imigranți care simbolizează...

0 0 votes
Article Rating
Diana Cornila este redactor Booknation.ro de 565 zile și a scris până acum 52 articole. Se află pe poziția 13 din 37 de redatori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Diana Cornila aici.
Subscribe
Notify of
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments