Recenzie ”Istoria Catalunyei” de Jaume Sobrequés i Callicó

by | Oct 29, 2020 | Istorie, Recenzii cărți

🔥 CARTEA ISTORIA CATALUNYEI ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► EMAG.RO

Că istoricul, slujind, atât cât îi stă în puteri, adevărul, este dator și țării sale, este ceva ce mi-am asumat din ziua în care am publicat primele studii asupra trecutului catalan. Jaume Sobrequés i Callicó

Am descoperit informații despre cultura catalană, pentru prima dată, prin cărțile publicate la Editura Meronia. Mi-au plăcut atât de mult poveștile pe care le cuprindeau cărțile Firul de argint, Republica Invizibilă, sau Insula Flaubert, încât am vrut să aflu cât mai multe noi informații despre această cultură. Lăsând la o parte faptul că sunt absolut fascinată de Barcelona. 😊

Dorința mi-a fost îndeplinită în momentul în care am început să lecturez cartea „Istoria Catalunyei”, scrisă de Jaume Sobrequés i Callicó, un reputat istoric catalan, care s-a făcut remarcat prin pasiunea pe care a pus-o în prezentarea culturii catalane. Am descoperit astfel, că această carte este prima traducere în limba română a istoriei acestei culturi. Ceea ce reprezintă un câștig atât pentru catalani, cât și pentru noi, românii îndrăgostiți de frumoasa Barcelona. Și nu numai.

Cartea a mai fost tradusă în numeroase alte limbi de circulație internațională, precum engleza, franceza, spaniola, italiana, sau germana. Motivul acestor traduceri numeroase nu a fost legat de imagine sau vânzare, ci a fost acela de a oferi posibilitatea străinilor să afle totul despre istoria catalană dintr-o carte complexă și completă.

De ce complexă? Pentru că autorul s-a focusat atât pe elementele din sfera politică, cât și pe cele din sfera socială și culturală. Astfel că, cititorul și-a putut forma o imagine clară a evoluției unei națiuni și a putut observa desfășurarea evenimentelor din Antichitate și până la tranziția și consolidarea democratică a Catalunyei.

📚 Îți place cartea până acum? Vezi toată lista de cărți scrise de Jaume Sobrequés i Callicó

Cartea este destinată, în special, domeniului educației naționale, însă poate fi lecturată și de persoanele pasionate de istoria internațională. Obiectivul principal este acela de a înțelege parcursul istoriei Catalunyei, modul în care această națiune s-a format și a rezistat în fața a trei dictaturi și, cel mai important, ce rol a avut în istoria europeană.

Pentru o mai bună înțelegere a informațiilor prezentate, autorul a inclus în această carte hărți grafice, un arbore genealogic al regilor catalani, dar și o scurtă cronologie a evenimentelor importante din istoria Catalunyei. Acest lucru ne ajută să înțelegem logica desfășurării evenimentelor.

În cazul în care sunteți interesați să aflați informații și despre viața autorului, veți găsi câteva detalii despre acesta în prefața cărții. Tot acolo, puteți descoperi și titlurile celorlalte publicații ale sale. Din păcate, acestea nu sunt traduse în limba română. Dar, cred că le puteți citi cu ușurință și în limba engleză, sau o altă limbă cu care sunteți familiarizați.

Informațiile pe care le veți regăsi în carte nu sunt o înșiruire de ani și de nume. Sunt prezentate sub forma unui roman, nu a unei enciclopedii. Tocmai acesta a fost motivul pentru care eu am lecturat cu plăcere această carte. Și cu exact aceași plăcere o voi recomanda mai departe. Lectură plăcută!

Titlu: Istoria Catalunyei
Autor: Jaume Sobrequés i Callicó
An apariție : 2019
Editura: MERONIA
Nr. Pagini: 264
Limba: Română
Gen Literar: Istorie
Publicată la 29.10.2020
Nota recenzorului: 9/10

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie “Mica enciclopedie Lykke” de Meik Wiking

Recenzie “Mica enciclopedie Lykke” de Meik Wiking

Ca și "Mica enciclopedie Hygge", și "Mica enciclopedie Lykke" mi-a plăcut mult. Deși i-au lipsit ilustrațiile și pozele faine din prima. În fine, asta nu e o problemă. Cartea de dezvoltare personală a fost publicată în anul 2017 și autorul ei este Meik Wiking,...

Recenzie ” Northanger Abbey” de Jane Austen

Recenzie ” Northanger Abbey” de Jane Austen

Rezumat: Tânăra Catherine, de o condiție oarecum modestă, primește oferta făcută de un cuplu vecin, familia Allen, de a petrece împreună cu aceștia câteva săptămâni de vacanță la Bath. Ajungând acolo leagă, cu peripeții și emoții, relații de prietenie cu câțiva...

Recenzie ”Dominic” de Sorin Oprea

Recenzie ”Dominic” de Sorin Oprea

Bună să vă fie inima și sufletul în armonie! Ce se mai întâmplă prin viața voastră nou? Oare mai ieșim și noi la un ceai fizic în următoarele 3 luni sau tot din casă ne scriem? ☺ Dacă vi se pare înfiorătoare situația actuală, vă invit să cunoașteți cu adevărat o carte...

Diana Cornila este redactor Booknation.ro de 324 zile și a scris până acum 40 articole. Se află pe poziția 29 din 153 de redatori, fiind astfel un Redactor Foarte Activ. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Diana Cornila aici.
0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments