100 de romane pe care trebuie să le citeşti (3)

pile-of-books-3

Tot nu te-ai hotărât ce carte să alegi? Ei, bine seria de 100 de romane pe care trebuie să le citeşti întocmită de cei de la The Guardian continuă! Azi ultima parte, sigur vei găsi ceva ce te va atrage!

39. Lumea se destramă de Chinua Achebe – puterea unui fermier Nigerian este zdruncinată de o moarte accidentală şi de sosirea unui misionar.

38. Marele Gtasby de Francis Scott Fitzgerald – al doilea mare roman scris în limba engleză după Ulise de James Joyce.

37. The Warden de Anthony Trollope – nu a fost tradus până acum. W.H Auden spune despre Trollope că acesta înţelege rolul banilor mai bine decât orice alt scriitor

36. Mizerabilii de Victor Hugo – un fost deținut încearcă să facă bine, însă lucrurile iau o întorsătură nefastă.

35. Jim norocosul de Kingsley Amis – un profesor de istorie se ceartă cu directorul, se îmbată și… în cele din urmă câștigă fata!

34. Somnul de veci de Raymond Chandler – o poveste cu sex, droguri și șantaj în înalta societate

33. Clarissa de Samuel Richardson – în documentarea realizată pentru acest articol nu am găsit o variantă editată în limba română, deși mare mi-ar fi mirarea să nu se găsească o versiune mai veche în vreun anticariat. O poveste epistolară, în care corsetul eroinei este desfăcut de Robert Lovelace, dezvăluie cei de la The Telegraph.

32. A Dance to the Music of Time de Anthony Powell – la fel, nu am găsit o variantă în limba română! O saga în 12 volume… pentru cei care au răbdare…

31. Suita franceză de Irène Némirovsky – o serie de 2 romane (Dolce și Exodul) publicate pentru prima dată la 60 de ani după ce scriitoarea a fost gazată la Auschwitz. Aceste două romane ilustrează viața în mediul rural, dar și în cel urban în perioada în care Franța se afla sub ocupație nazistă.

30. Ispășire de Ian McEwan – un clasic al literaturii britanice, o poveste ce cucerește pe oricine.

29. La vie: mode d’emploi de Georges Perec – deși am găsit o variantă de traducere menționată chiar și pe coperta IV a altor cărți semnate de acest scriitor, nu am găsit nicăieri vreo altă referință la ediția în limba română (Viața: manual de utilizare).  Conform The Telegraph această carte se referă la puzzle-ul vieții.

28. Tom Jones de Henry Fielding – un roman comic despre viața unui tânăr. Personajul principal este unul neobișnuit în literatura britanică datorită complexității sale.

27.  Frankenstein de Mary Shelly – omul sfidează divinitatea, însă această încercare va avea consecințe tragice.

26. Cranford de Elizabeth Gaskell – fără traducere în limba română. Sătenii din nordul Angliei se revoltă împotriva schimbărilor sociale aduse de revoluția industrială.

25. Piatra lunii de Wilkie Collins – considerat de T.S Eliot “primul, cel mai lung și cel mai bun roman polițist modern al literaturii britanice.”

24. Ulise de James Joyce – o capodoperă modernă, o re-interpretare umoristică a epopeei Odiseea scrisă de Homer. Conține una din cele mai lungi “propoziții” din literatura britanică: 4391 de cuvinte (în variantă englezească).

23.  Madame Bovary de Gustave Flaubert – dorindu-și prea mult o viață ca în romanele de dragoste, șotia unui doctor de provincie sfârșește într-un mod tragic.

22. O călătorie în India de E.M. Forester – o acuzație falsă demască opresiunea de natură rasistă manifestată de conducerea britanică în India.

21. 1984 de George Orwell – Big Brother este ceva mult mai sinistru decât reality-show-ul pe care l-a inspirat!

20. Tristram Shandy de Laurence Sterne – personajul principal este conceput în primul volum, dar abia se naște în al 3-lea iar în al şaselea volum se îmbracă pentru prima dată în hainede băieţi, drispărând după aceea (deși mai sunt încă trei volume). Samuel Jhonson a considerat că acest roman experimental era prea ciudat pentru a trece testul timpului, dar iată că s-a înșelat.

19. Războiul lumilor de H.G. Wells – pământul este invadat de către marțieni… însă aceștia sunt înviși de un virus banal.

18. Bomba zilei de Evelyn Waugh – un tânăr jurnalist care se ocupă de o rubrică plictisitoare despre viața rurală în Mare Britanie este trimis din greşeală în Ismailia, în plin prag de război. O poveste savuroasă inspirată din realitate!

17. Tess d’Uberville de Thomas Hardy – o tragedie rurală, condimentată cu sex!

16. Brighton Rock de Graham Greene – aduce în prim plan disputele a două bande rivale, din perioada premergătoare celui de-al Doilea Război Mondial.

15. Codul de onoare al Wooster-ilor de P.G. Wodehouse – “perfectul gentleman al unui gentleman”  și omul “de lume” se reunesc!

14. La răscruce de vânturi de Emily Brontë – Cathy și Heathcliff își jură iubire eternă, iar apoi el pleacă…

13. David Copperfield de Charles Dickens – un bildungsroman semi-autobiografic, în care vom găsi tot felul de personaje dubioase.

12. Robinson Crusoe de Daniel Defoe – după ce naufragiază, Robinson Crusoe reuşeste să își ducă viața pe o insulă pustie.

11. Mândrie și prejudecată de Jane Austen – orice băiat spilcuit, bogat, plin de sine merită o fată cu prejudecăți…

10. Don Quijote de Miguel de Cervantes – un bătrânel simpatic și cam senil, călare pe o mârțoagă se luptă cu morile de vânt.

9. Doamna Dalloway de Virginia Woolf – “una dintre cele mai emoţionante, dar şi mai revoluționare opere de artă ale secolului XX.” (Michael Cunningham)

8. Dezonoare de J.M. Corteze – un profesor de engleză din Africa de Sud pierde totul după ce seduce o studentă.

7. Jane Eyre de Charlotte Brontë – nu contează că e săracă şi banală, domnul Rochester tot vrea să o ia de nevastă… în mod ilegal!

6. În căutarea timpului pierdut de Marcel Proust – o meditație asupra memoriei în 7 volume.

5. Inima întunericului de Joseph Conrad – “cucerirea planetei nu e ceva prea drăguț”, a spus Conrad.

4. Portretul unei doamne de Henry James – o moștenitoare americană, își înfruntă destinul în Europa căsătorindu-se cu un adulterin egoist.

3. Anna Karenina de Lev Tolstoi – faimoasa adulterină a lui Tolstoi s-a născut dintr-o reverie a autorului.

2. Moby Dick de Herman Melville – Căpitanul Ahab dorește să se răzbune pe balena albă pentru că i-a mâncat piciorul.

1. Middlemarch de George Elliot – “Unul din puținele romane englezești scrise pentru adulți” – așa îl descrie Virgina Woolf și nimeni nu o poate contrazice!

Dacă îți plac articolele noastre, încurajează-ne cu un share :)
BOOKNATION.RO ÎȚI FACE PLINUL DE CĂRȚI!
Am dat drumul la un concurs inedit în care poți câștiga 7 super cărți 📖! Dă click pe butonul de mai jos pentru a te înscrie și pentru a descoperi cărțile! 👍

PARTICIPĂ LA CONCURS

Iubim comentariile tale :)